Na hlavný obsah

Desaťtisíce Slovákov nechcú bojovať vo vojne, podpísali vyhlásenie

Rezort obrany viní opozíciu zo šírenia strachu.

Desaťtisíce Slovákov nechcú bojovať vo vojne, podpísali vyhlásenie
Ilustračná snímka - slovenskí vojaci. Foto: RTVS

Pre obavy z prípadnej vojenskej mobilizácie odopreli vojenskú službu desiatky tisíc ľudí. Ministerstvo obrany to neprekvapuje. Pripisuje to ruskej propagande. Podľa vedenia rezortu ju šíri opozícia a jej cieľom je vystrašiť ľudí, že pôjdu bojovať na Ukrajinu. Vláda však akúkoľvek mobilizáciu popiera.

Vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby podpísalo tento rok rekordné množstvo ľudí. „Bolo to okolo 40 000 žiadostí. Samozrejme, to číslo sa ešte môže meniť,“ spresnil štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer.

Ten, kto ho podpísal, odmieta boj so zbraňou v ruke. Či už preto, lebo je to v rozpore s jeho svedomím, alebo s náboženským vyznaním. Prípadnej mobilizácii sa však úplne vyhnúť nedá.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny totiž hovorí, že prezident môže povolať na výkon alternatívnej služby aj tých, ktorí výkon mimoriadnej služby odopreli. Nešli by však do boja, no vypomáhať, napríklad v nemocniciach, by museli.

Ministerstvo obrany opakovane hovorí, že na Slovensku sa žiadna mobilizácia nechystá. V tom, že približne 40 000 ľudí požiadalo o odopretie výkonu mimoriadnej služby bezpečnostný analytik nachádza aj pozitíva.

„Štát získava informáciu o tom, že tieto osoby nie sú ochotné brániť svoju krajinu. Získava informáciu, že nie je rozhodne vhodné ich vyzbrojovať a dodávať im nejaké bojové schopnosti. V prípade, že by došlo k nejakému konfliktu, je u nich vysoký predpoklad, že by sa mohli dokonca obrátiť proti SR,“ myslí si bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Opozícia šíri strach

To, že ľudia podpisovali odopretie vojenskej služby vo veľkom, pripisuje rezort obrany strachu, ktorý podľa neho naháňa opozícia. Napríklad Smer-SD verejne hovorí, že dočasne poverená vláda ženie Slovensko do vojny proti Rusku.

„S Robertom Ficom sme otvorili tému mobilizácie iba minulý týždeň, čo už bol február. Ľudia museli požiadať o odopretie vojenskej služby do konca januára,“ argumentuje poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Na porovnanie, kým v tomto roku podalo žiadosť okolo 40 000 ľudí, v roku 2020 pred pandémiou to bolo iba necelých 350.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko