Na hlavný obsah

Dlhé roky žil v zahraničí, no napriek tomu nikdy na svoje korene nezabudol

Juraj Jakubisko sa do rodného Kojšova vždy rád vracal.

Dlhé roky žil v zahraničí, no napriek tomu nikdy na svoje korene nezabudol
Na archívnej snímke režisér Juraj Jakubisko. Foto: RTVS

Juraj Jakubisko žil dlhé roky v zahraničí, napriek tomu na svoje korene nikdy nezabudol. Domov, na východ Slovenska, sa vždy rád vracal. Inšpiráciu aj oddych hľadal v prírode. Ľudové motívy z Kojšova použil aj vo svojej tvorbe. Na jeho počesť tam onedlho otvoria galériu.

Bol tvorivý, veselý, šibalský. Detstvo a dospievanie Juraja Jakubiska však nebolo ľahké. Rodičia sa jeho prvých úspechov nedožili.

„Veľa maľoval. Vždy sme mu hovorili, že bude akademický maliar, lebo vždy si robil skice. Kreslil krajinky, Folkmarskú skalu, tú mal najradšej. Potom už aj fotil,“ uviedla režisérova nevlastná sesternica Anna Jenčušová.

Rodný dom Juraja Jakubiska už v Kojšove nestojí. No na domov, ani po nakrútení filmov svetových rozmerov, nezanevrel. Vracal sa tam pravidelne. Za oddychom aj inšpiráciou.

Najúspešnejší slovenský režisér všetkých čias urobil z kojšovského ženského kroja ikonickú krásnu súčasť Vianoc. Ak náhodou neviete o čo sa jedná, pozrite sa na ženy z Perinbaby a na kojšovksú ženu a hneď pochopíte.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Súčasťou jeho tvorby boli aj miestni obyvatelia. „Prišiel do dediny a hovorí, že potrebuje ľudí na natáčanie. Vyhlásili to do rozhlasu. Všetky ženy, muži aj deti išli,“ spomína Jenčušová.

Slávneho rodáka bude v obci pripomínať galéria Juraja Jakubiska. Otvoriť ju plánujú do konca roka. „Plánujeme umiestniť už reprodukcie, ktoré nám daroval. Takisto, ak sa nám podarí, a ja verím, že sa to podarí, získať predmety alebo rekvizity z jeho filmov,“ uviedla starostka obce Kojšov Tatiana Adrašková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko