Na hlavný obsah

Do Argentíny prichádzajú tehotné Rusky, chcú získať občianstvo

Kauzu už prešetruje polícia.

Do Argentíny prichádzajú tehotné Rusky, chcú získať občianstvo
Do Argentíny prichádzajú tehotné Rusky, chcú získať občianstvo. Foto: Unsplash

Do Argentíny vlani prišlo viac ako 10 500 tehotných žien s ruským občianstvom, viac ako polovica z nich bola v poslednom trimestri. Vo štvrtok (9. 2.) ich jedným letom pricestovalo 33, väčšina vo veľmi pokročilom štádiu tehotenstva.

Údaje zverejnil argentínsky úrad pre migráciu, informovali o tom servery The Guardian a BBC News. Argentínske médiá trend spájajú s takmer rok trvajúcou vojnou na Ukrajine, ktorú vedie Rusko.

„Problém je, že prídu do Argentíny, prihlásia svoje dieťa k argentínskemu občianstvu a zase odídu. Náš pas je vo svete veľmi bezpečný. Držiteľa oprávňuje na bezvízový vstup do 171 krajín,“ vysvetlila motiváciu tehotných Rusiek šéfka imigračného úradu Florencia Carignanová. Ruský pas oprávňuje na bezvízový vstup do 87 krajín, dodáva BBC News.

Väčšina žien po prílete uvádza, že cestujú za turistikou. Viaceré sa však priznali, že sa snažia získať argentínske občianstvo. Ak ho má dieťa, pre jeho rodičov je ľahšie ho tiež získať.

Podľa BBC „pôrodná turistika“ dobre vynáša. Základné balíčky, ktoré ženám ponúkajú cestu do Argentíny, základné lekcie španielčiny a zľavu na služby v argentínskych pôrodniciach, stoja 5 000 dolárov. Ich luxusnejšie verzie vyjdú aj na trojnásobok.

Kauzu už prešetruje polícia, nikoho zatiaľ nezadržali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet