Na hlavný obsah

Do oslobodených oblastí na východe Ukrajiny sa postupne vracajú ľudia a začínajú s opravami

Na veľký projekt opravy ľudia stále čakajú.

Do oslobodených oblastí na východe Ukrajiny sa postupne vracajú ľudia a začínajú s opravami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny sa opäť ozývali rakety. Cieľom ruskej armády boli priemyselné objekty, no zasiahli aj nákupné centrum. Od začiatku invázie zostali zničené desaťtisíce budov. Do oblastí, odkiaľ sa už podarilo ruských vojakov vytlačiť, sa ľudia postupne vracajú – a začínajú s opravami.

Severná Saltivka bola kedysi dvestotisícovým sídliskom Charkova. Obytná štvrť na okraji mesta bola domovom hlavne mladých ľudí. V posledných rokoch sa tam postavili viaceré nové ihriská, či opravili cesty.

Dnes je zo severnej Saltivky už iba kopa sutín a ďalší skanzen, ktorý pripomína ruskú agresiu na Ukrajine.

„Útočili tu všetkým. Používali letectvo, raketomety. Lietalo tu všeličo možné,“ hovorí Jan, obyvateľ severnej Saltivky. Ten sa po niekoľkých dňoch odsťahoval z ostreľovaného sídliska tri kilometre hlbšie do mesta, no na severnú Saltivku sa pravidelne vracal postarať o byt.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ľudia čakajú na veľkú opravu

Jedného dňa našiel svoj byt v neobývateľnom stave. Zatiaľ sa do neho vrátiť nemôže, keďže sa na sídlisku robia iba základné opravy. Na veľký projekt ľudia stále čakajú.

„Sľubujú nám to už od marca. Bola tu už aj komisia, ktorá robila prehliadku domu a povedali, že ostane. Takže len čakáme, kým začnú s prácami,“ dodáva Jan.

„Podľa mojich informácií máme z ministerstva na účte 17 miliárd hrivien, ktoré prevedieme na obnovu poškodených a zničených domov. A to je len začiatok. Začíname zbierať peniaze. Je to málo, ale stačí nám to na to, aby sme demonštrovali ako štát pomôže trpiacim ľuďom,“ vyhlásila Iryna Vereščuková, podpredsedníčka vlády Ukrajiny.

Ani nie pol miliardy eur o ktorých hovorí vicepremiérka sú pritom len zlomok z odhadov analytikov. Podľa nich zhltne kompletná obnova sto až sedemsto miliárd eur. Zničených domov ako tie na charkovskom sídlisku sú pritom po celej krajine desaťtisíce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet