Na hlavný obsah

Dôvera podala žalobu proti rozhodnutiu finančnej správy o trojmiliónovej pokute

Dostali ju za zlé účtovanie poistného kmeňa.

Dôvera podala žalobu proti rozhodnutiu finančnej správy o trojmiliónovej pokute
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera podala správnu žalobu voči rozhodnutiu finančnej správy (FS). Inštitúcia ešte minulý rok potvrdila pokutu tri milióny eur pre poisťovňu. Týkať sa má nesprávneho postupu pri účtovaní o poistnom kmeni. Potvrdil to hovorca súkromnej poisťovne Matej Štepianský.

„Správnu žalobu proti rozhodnutiu FS SR sme podali 23. januára na Krajský súd v Bratislave. Podľa nášho názoru je rozhodnutie FS, ako aj predchádzajúce rozhodnutie Úradu pre vybrané hospodárske subjekty (ÚVHS) v zásadnom rozpore s postojmi štátnych orgánov, znalcov a audítorov, ktorí od roku 2009 opakovane potvrdzovali zákonnosť a správnosť konania zdravotnej poisťovne v prípade účtovania poistného kmeňa,“ ozrejmila Dôvera.

Poukazuje na to, že rozhodnutie ÚVHS sa opiera o právne nezáväzný metodický pokyn. Ten vznikol až v lete 2020 na pôde Ministerstva financií SR. „Pôvodná verzia dokumentu podporovala správnosť postupu účtovania Dôvery, za nejasných okolností však došlo k úplnej zmene jeho záverov,“ vysvetlila poisťovňa.  

„Akceptujeme právo daňových subjektov, ktoré majú zákonné možnosti, ako sa brániť v prípade nesúhlasu s výsledkom kontroly,“ reagovala hovorkyňa FS Martina Rybanská.

Trojmiliónová pokuta sa týka účtovníctva za rok 2017. Jej podstata však súvisí so zaúčtovaním poistného kmeňa po spojení zdravotných poisťovni Dôvera a Apollo v roku 2009, ozrejmila poisťovňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko