Na hlavný obsah

Dve ženy, ktoré sa vrátili zo Sýrie do Nemecka, odsúdili za terorizmus

Proti rozsudku sa môžu odvolať.

Dve ženy, ktoré sa vrátili zo Sýrie do Nemecka, odsúdili za terorizmus
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Nemecký súd odsúdil v utorok (14. 2.) za terorizmus dve ženy, ktoré sa do spolkovej republiky vrátili zo Sýrie, informuje agentúra DPA.

Jedna z obžalovaných z regiónu Siegerland v stredonemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko dostala väzenský trest v trvaní tri a pol roka. Düsseldorfský vyšší krajinský súd uznal túto 28-ročnú ženu nemecko-poľského pôvodu za vinnú aj z vojnových zločinov.

Odsúdená odcestovala do Sýrie ako saláfistka ešte koncom roka 2013 a pripojila sa tam k džihádistickej organizácii Islamský štát (IS). Následne sa postupne vydala za niekoľko jej bojovníkov.

Spoločne so svojím prvým manželom si privlastnila dom v irackom meste Hít, ktorý predtým obývali odporcovia IS. Prostredníctvom sociálnych sietí navyše pre túto teroristickú organizáciu tvorila aj propagandu a požadovala finančné príspevky pre väznených stúpencov IS, uviedol súd. Žena sa k väčšine obvinení priznala.

Spolková prokuratúra pre ňu požadovala päťročný väzenský trest, obrana žiadala podmienečný trest. Súd nakoniec rozhodol o tri a polročnom väzení bez podmienečného odkladu.

Do Sýrie vzala aj svoje dieťa

V druhom procese týkajúcom sa terorizmu odsúdili v utorok ďalšiu ženu z okresu Wesel v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Dvadsaťdeväťročná Nemka dostala tri roky väzenia v zariadení pre mladistvých.

Podľa súdu vycestovala v roku 2013 do Sýrie spolu so svojím manželom a dieťaťom. K väčšine obvinení sa priznala s tým, že sa ich dopustila z lásky k svojmu prvému manželovi.

Poľahčujúcou skutočnosťou vzhľadom na jej trest bol fakt, že ju internovali v kurdských táboroch takmer štyri a pol roka. Naopak, súd považoval za priťažujúcu okolnosť to, že so sebou do krízovej oblasti vzala aj svoje maloleté dieťa.

Proti obom rozsudkom sa dá ešte odvolať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet