Na hlavný obsah

EK podá žalobu na sedem krajín pre smernicu o ochrane oznamovateľov

Žaloba sa týka aj Česka.

EK podá žalobu na sedem krajín pre smernicu o ochrane oznamovateľov
Ilustračná snímka vlajok Európskej únie. Foto: Unsplash

Európska komisia podá žalobu na Súdny dvor EÚ na osem členských štátov vrátane Česka. Nezaviedli pravidlá, ktoré majú chrániť oznamovateľa protiprávneho konania (takzvaných whistleblowerov) pred prípadnou odvetou, uviedla v stredu (15. 2.) EK vo vyhlásení.

Žaloba sa okrem Česka týka aj Nemecka, Estónska, Španielska, Talianska, Luxemburska, Maďarska a Poľska. Zakotvenie ochrany oznamovateľov do legislatívy jednotlivých štátov vychádza z európskej smernice z októbra 2019. Lehota na jej začlenenie do právnych poriadkov členských štátov uplynula predvlani v decembri.

Smernica je podľa EK kľúčová pri presadzovaní únijného práva v tých oblastiach, kde môže jeho porušenie viesť k poškodeniu verejných záujmov. Týka sa to rôznych politík od ochrany životného prostredia cez verejné obstarávanie až po jadrovú bezpečnosť.

Česká vláda vlani v novembri schválila príslušný návrh zákona, ktorý teraz posudzuje parlamentný ústavnoprávny výbor. Ten jeho pojednávanie prerušil na začiatku februára, venovať sa mu bude opäť na začiatku marca.

Účelom smernice je vytvoriť také prostredie, v ktorom sa oznamovatelia nebudú musieť obávať akýchkoľvek sankcií v prípade, že oznámia porušenie.

Opatrenie má pomôcť ľuďom, ktorí na svojom pracovisku odhalia napríklad praktiky ohrozujúce verejné zdravie, ochranu údajov, bezpečnosť produktov či dopravy alebo jadrovú bezpečnosť. Týka sa verejného sektora aj súkromných firiem s 50 či viac zamestnancami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet