Na hlavný obsah

Ekologická katastrofa na rieke Slaná trvá už rok

Problém stále nie je vyriešený.

Ekologická katastrofa na rieke Slaná trvá už rok
Ilustračná snímka rieky Slaná. Foto: RTVS

Ekologická katastrofa na rieke Slaná trvá už rok. Z bývalej bane v Nižnej Slanej do nej vyteká kontaminovaná voda. Aj keď sa odborníkom podarilo znížiť objem o 90 percent vytekajúcej vody, problém stále nie je vyriešený. Od leta je vyhlásená mimoriadna situácia.

Vo februári minulého roka sa rieka Slaná v úseku od Nižnej Slanej až 50 kilometrov do Maďarska zafarbila na oranžovo. Dnes je rieka na niektorých miestach priezračnejšie, v niektorých úsekoch stále vidieť jej znečistenie.

Do vody vytekali látky ako železo, mangán, ale aj arzén. „Momentálne vyzerá byť arzén v norme, zmestí sa do limitov,“ priblížil aktivista Tibor Varga.

Podľa ministerstva hospodárstva sa robia prípravné a projekčné práce. Rudné bane situáciu pravidelne monitorujú. „V súčasnosti však do rieky nevytekajú žiadne kontaminované látky. Vyteká iba silne mineralizovaná banská voda s vysokou koncentráciou prírodných látok,“ vysvetlil rezort hospodárstva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že materiál už pripravilo do medzirezortného pripomienkového konania. O trvalom zastavení znečistenej vody rozhodne vláda.

„Prostriedky na sanáciu musí vyčleniť rezort financií. Ministerstvo životného prostredia neskôr po vyjasnení si vznesených pripomienok predloží materiál na rokovanie vlády,“ skonštatovalo ministerstvo životného prostredia.

Aktivisti spolu s obyvateľmi spustili v týchto dňoch petíciu, v ktorej žiadajú ministerstvo hospodárstva o urýchlené doriešenie tejto ekologickej katastrofy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny