Na hlavný obsah

Enviropolícia odhaľuje stále viac ilegálnych skládok. V obci Marcelová obvinili niekoľko ľudí

Nelegálna skládka vznikla v centre obce.

Enviropolícia odhaľuje stále viac ilegálnych skládok. V obci Marcelová obvinili niekoľko ľudí
Ilegálna skládka v obci Marcelová. Foto: RTVS

Roky o podobných obvineniach nebolo počuť. Envirokriminalisti odhaľujú nelegálne skládky. V Marcelovej pri Komárne našli a obvinili ľudí, ktorí za domami v centre obce, vytvorili doslova kopce z odpadkov.

Z vytvorenia čiernych skládok za vlastnými domami obvinila enviropolícia sedem obyvateľov Marcelovej. Jedna z nich sa tiahne od dvora na pole, kde má pestovateľ úrodu. Sú tam staré spotrebiče, komunálny odpad, plienky aj betón.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obyvatelia domu tvrdia, že odpad nemajú kam vyhadzovať. „Mám 7 detí, dostávam 390 eur sociálneho, z toho neviem zaplatiť poplatky za smeti,“ povedala obyvatelka domu. V Marcelovej sú takéto skládky tri. Obvinených bude pribúdať. Hrozia im dva roky väzenia. Celkovú škodu vyčíslili na viac ako 12 300 eur.

Na obecné aj súkromné pozemky vynášali odpad 4 roky. Postupne nahromadili v intraviláne takmer 110 kubických metrov. Keďže nemajú ani na účty, skládky musí na vlastné náklady za desaťtisíce eur odstrániť obec. Jednu v centre pri dome obvinených už vyčistili, uložili pokutu a zadarmo pristavili aj smetiak.

„Často sú tam aj nejaké obaly z ropných látok, obaly z farieb to sú všetko látky, ktoré sú znečisťujúce. Na niektorých tých miestach dochádza k premnoženiu rôznych zvierat a rovnaké riziko býva, že niekto takéto skládky zapáli,“ vysvetlil Mário Kern, riaditeľ odboru environmentálnej kriminality Prezídia Policajného zboru.

Špeciálne vyškoleným envirokriminalistom nahlasujú podobné skládky denne. Za posledný týždeň usvedčili a obvinili viac ako desiatku páchateľov na juhozápade aj východe Slovenska. Hrozia pokuty a v najvážnejších prípadoch osem rokov väzenia.

„Už sa začína dariť vďaka špecializácii policajtov odhaľovať také prípady a hlavne usvedčovať páchateľov, kde to možno v minulosti bolo na okraji záujmu,“ uzavrel Kern.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny