Na hlavný obsah

Enviropolícia zadržala muža zo Zemianskych Kostolian, vrakoviskom znečisťoval prostredie

Obvinili ho z neoprávneného nakladania s odpadmi.

Trenčianska enviropolícia zadržala muža, ktorý mal na autovrakovisku znečisťovať životné prostredie. Polícia v pondelok (13. 2.) na sociálnej sieti informovala, že 53-ročného muža z obce Zemianske Kostoľany obvinila z neoprávneného nakladania s odpadmi.

Enviropolicajti zistili, že obvinený mal v obci Bystričany (okres Prievidza) dlhodobo protiprávne manipuloval s vozidlami po dobe ich životnosti. Rovnako tak bolo aj v prípade iného odpadu, ktorý pochádzal z týchto automobilov. Na takúto manipuláciu potreboval aj súhlas orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva, ktorým nedisponoval.

Na autovrakovisku muž neoprávnene umiestňoval 12 starých vozidiel, tri tony dielov z rozobratých áut a štyri tony kovov. Okrem iného na pozemku uskladňoval jednu tonu opotrebovaných pneumatík, 760 kilogramov plastov, 210 kíl skla či 60 kilogramov olovených batérií.

Znalecký posudok jeho protiprávnu činnosť vyčíslil na takmer 5 000 eur. „Tento rozsah protiprávneho konania zodpovedá nákladom potrebným na konečné spracovanie odpadov a zabezpečenie zhodnotenia alebo zneškodnenia neoprávnene uložených odpadov,“ píše polícia.

Málo subjektov s povoleniami

Polícia na facebooku dala do pozornosti fakt, že na Slovensku disponuje potrebnými povoleniami na manipuláciu s takýmto odpadom len 50 subjektov.

„Motorové vozidlá po dobe životnosti, t. j. vozidlá, ktoré sa rozoberajú za účelom ich zhodnotenia, sú v zmysle medzinárodných a vnútroštátnych právnych predpisov považované za nebezpečný odpad,“ vysvetlili policajti.

Zároveň varujú, že časti starých, aj keď sa ľahko predávajú, predstavujú hrozbu životnému prostrediu. O hrozbu ide najmä v kontexte ich bezpečnej likvidácie. Dodávajú, že ide najmä o staré autobatérie, motorové oleje, prevádzkové kvapaliny, plasty a podobné komponenty.

Polícia ďalej upozorňuje, aby si ľudia všímali takúto činnosť, keďže neoprávneným rozoberaním vozidiel po dobe ich životnosti môže dôjsť k vážnemu znečisťovaniu životného prostredia. V prípade, že takéto konanie spozorujú, aby to oznámili príslušným orgánom odpadového hospodárstva alebo polícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny