Na hlavný obsah

EÚ posiela do Turecka viac ako 1 150 záchranárov a 70 špeciálne vycvičených psov

Pomoc poslalo aj Slovensko.

EÚ posiela do Turecka viac ako 1 150 záchranárov a 70 špeciálne vycvičených psov
Záchranári prehľadávajú trosky budov v tureckej Adane. Foto: TASR/AP

Európska únia doteraz prostredníctvom svojho centra pre pomoc pri katastrofách zmobilizovala 27 pátracích a záchranných tímov pre Turecko, ktoré v pondelok (6. 2.) zasiahlo mohutné zemetrasenie s tisíckami obetí.

Oznámil to v utorok (7. 2.) únijný komisár pre riešenie kríz Janez Lenarčič. V tímoch je spolu viac 1 150 záchranárov a zhruba 70 špeciálne vycvičených psov.

„Doteraz sme zmobilizovali 27 pátracích a záchranných a lekárskych tímov z 19 európskych krajín prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ na pomoc po zemetrasení, spolu vyše 1 150 záchranárov a 70 záchranárskych psov,“ napísal Lenarčič na twitteri.

Všetkým 19 krajinám, ktoré sa na pomoci podieľajú, eurokomisár poďakoval za „solidaritu EÚ v jej najlepšej podobe“. Na koordinovanej pomoci EÚ sa však podľa neho podieľali aj nečlenské krajiny, ako je Albánsko alebo Čierna Hora.

Predtým Lenarčič na twitteri uviedol, že v pondelok popoludní do zasiahnutých oblastí ako prvé tímy v rámci pomoci koordinovanej Európskou úniou dorazili tímy z Rumunska, Bulharska a Maďarska.

Pomoc od Holandska

Do južného Turecka dorazilo v utorok druhé lietadlo s holandskými záchranármi a 15 tonami vybavenia na pomoc obetiam ničivých zemetrasení. Infomovali o tom holandské médiá.

Prvý holandský záchranný tím so 65 ľuďmi a ôsmimi pátracími psami dorazil do zničenej oblasti v pondelok večer.

Pomoc pre Turecko organizuje aj početná turecká komunita žijúca v Holandsku, ktorá zbiera oblečenie, jedlo a spacie vaky pre tých, ktorí prišli o svoje domovy.

Na špeciálnom bankovom účte holandského Červeného kríža na nákup zásob pre Turecko bolo v utorok ráno približne 1,2 milióna eur.

Pomocnú ruku partnerskej krajine z NATO podáva aj holandská armáda. Ministerka obrany Kajsa Ollongrenová poslancom parlamentu v utorok povedala, že pomoc zo strany jej rezortu presiahla už jednu miliardu eur.

Polovica z toho je vo forme vybavenia, zo zásob holandských ozbrojených síl. Okrem toho Holandsko poskytlo finančnú podporu prostredníctvom rôznych fondov, aj prostredníctvom fondov EÚ.

Aj Belgicko sa pripravuje na vyslanie pohotovostného lekárskeho tímu do Turecka. V oblasti postihnutej zemetrasením zriadi poľnú nemocnicu, pričom vyšle aj personál, ktorý bude poskytovať potrebnú lekársku pomoc miestnemu obyvateľstvu a zmierni tak tlak na turecké nemocnice.

Pomoc poslalo aj Slovensko

Slovensko vyslalo do Turecka desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zo Záchrannej brigády v Žiline a päť horských záchranárov spolu so špeciálne vycvičenými psami.

Poskytnutý záchranný tím je sebestačný, teda schopný pracovať v mieste určenia samostatne. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Záchranný tím odcestoval v pondelok (6. 2.) o polnoci, na letisko v tureckom meste Adana priletel v utorok o trištvrte na päť ráno miestneho času. „Po prílete na letisko sa v meste Adana registroval v zmysle postupov mechanizmu Únie. Po registrácii bola väčšia časť tímu o štvrť na osem ráno z letiska prepravená vrtuľníkom k miestu nasadenia v blízkosti mesta Hatay. Súčasne boli presunuté aj vecné prostriedky,“ priblížila hovorkyňa.

Vybavenie tímu pozostáva podľa hovorkyne najmä z lanovej techniky, rebríkov, trojnožiek, LED osvetlenia na prácu v noci, hydraulického náradia – hydraulických valcov na zdvíhanie a podopieranie, hydraulických čerpadiel, hydraulických nožníc a expandéru (rozpínaku), elektrických kladív, píl, vŕtačiek, vzduchového kompresora, vzduchovkových vakov, elektrických generátorov, ručného náradia či rádiostaníc.

Vyslaný záchranný tím sa na mieste nasadenia rozdelil na tri tímy, ktoré už v dopoludňajších hodinách začali s vyhľadávaním osôb. Každý tím pozostáva zo psovoda so psom a troch hasičov. Zároveň prebieha výber vhodného miesta na vybudovanie základného tábora, ktorý poskytne zázemie príslušníkom.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet