Na hlavný obsah

Európska únia zdvojnásobí ukrajinskú výcvikovú misiu

Pripraví ďalších 15 000 vojakov.

Európska únia zdvojnásobí ukrajinskú výcvikovú misiu
Ilustračná snímka - ukrajinskí vojaci neďaleko Soledaru. Foto: TASR/AP

Európska únia chce tento rok vycvičiť ďalších 15 000 ukrajinských vojakov, čím sa zdvojnásobí rozsah výcvikovej misie. Tá prebieha vo viacerých členských štátoch.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell sa pripravuje oficiálne predstaviť plán počas piatkového (3. 2.) samitu v Kyjeve. EÚ vynaloží ďalších 45 miliónov eur zo svojho obranného fondu na výcvik príslušníkov ukrajinskej armády.

Európsky blok začal misiu v novembri s pôvodným zámerom vycvičiť v priebehu niekoľkých mesiacov až 15 000 vojakov. Rozpočet misie pôvodne stanovili na viac ako 100 miliónov eur.

Ukrajinci by mali okrem iného získať zručnosti potrebné na obsluhu zbraňových systémov dodaných krajinami EÚ. Mali by tiež absolvovať ďalší výcvik podľa potrieb ukrajinskej armády.

EÚ sa rozhodla zdvojnásobiť kapacitu misie. Výcvik sa doteraz uskutočňoval najmä v Poľsku. Nemecko sa tiež rozhodlo zapojiť a Česká republika sa rozhodla vycvičiť až 4 000 vojakov. Podľa úradníka by všetkých 30 000 vojakov malo absolvovať úplný výcvik v priebehu tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet