Na hlavný obsah

Európsky parlament vyzval na ďalšie sprísnenie sankcií proti Minsku

Europoslanci kritizovali aj prenasledovanie a väznenie odporcov režimu.

Európsky parlament vyzval na ďalšie sprísnenie sankcií proti Minsku
Poslanci Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

V Európskom parlamente vo štvrtok (16. 2.) zazneli výzvy na pritvrdenie sankcií proti režimu autoritárskeho vodcu Alexandra Lukašenka v Bielorusku. Okrem Lukašenkovho napomáhania ruskej agresii proti Ukrajine europoslanci kritizovali prenasledovanie a väznenie odporcov režimu.

Nedávno na osem rokov väzenia odsúdili novinára a aktivistu spolku poľskej menšiny Andreja Pačobuta. Bojovníkovi za ľudské práva a nositeľovi minuloročnej Nobelovej ceny za mier Alesovi Bjaljackému hrozí dokonca 12 rokov za mrežami. Menej známi odporcovia režimu si vypočuli ešte tvrdšie verdikty.

„Represie stále silnejú. V Bielorusku je okolo 1 450 politických väzňov a ich počet neustále rastie, „uviedol eurokomisár Janez Lenarčič a ubezpečil, že Európska únia bude ďalej bojovať za rešpektovanie ľudských práv v Bielorusku.

„Je našou povinnosťou ďalej Bielorusov podporovať v boji za právny štát a slobodné voľby,“ uistil.

„Všetky sankcie vzťahujúce sa na Rusko sa musia vzťahovať aj na Bielorusko,“ vyhlásila lotyšská europoslankyňa Sandra Kalnieteová z ľudovej frakcie, ktorá je v EP najsilnejšia.

Nevoľník Ruska?

„Bielorusko nie je slobodné, je to vlastne nevoľník Ruska,“ uviedol holandský socialista Thijs Reuten. Za „hanbu“ označil nedávnu cestu maďarského ministra zahraničia do Minska.

„Musíme podporovať demokratov, a nie diktátorov,“ odkázal do Budapešti. Litovčan Petras Auštrevičius sa pýtal, či sa šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v Minsku zasadzoval za prepustenie stoviek politických väzňov.

„Teraz nie je čas rokovať s Lukašenkom, teraz je čas na ďalšie sankcie,“ dodala Anna Fotygová z Poľska.

„Lukašenko chce umlčať všetku opozíciu, čím neukazuje silu, ale slabosť,“ povedal litovský europoslanec Juozas Olekas. Požadoval, aby každého predstaviteľa režimu zodpovedného za násilie a porušovanie ľudských práv postavili pred súd hneď, ako prekročí bieloruskú hranicu.

Po pohnaní predstaviteľov režimu k zodpovednosti volala aj Markéta Gregorová (Piráti). „Našu pozornosť neochabuje, ale naša sila nie je využitá,“ povedala s odvolaním sa na efekt uznesenia, ktoré už EP k Bielorusku prijal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet