Na hlavný obsah

Európsky parlament pre podozrenie z korupcie zrušil imunitu dvom poslancom

Ide o poslancov z Belgicka a Talianska.

Európsky parlament pre podozrenie z korupcie zrušil imunitu dvom poslancom
Ilustračná snímka z Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Európsky parlament vo štvrtok (2. 2.) schválil odobratie imunity dvojici europoslancov podozrivých z účasti na korupčnej afére spojenej s Katarom a Marokom. Plénum vyhovelo žiadosti belgických úradov, ktoré chcú vyšetrovať možné zapojenie Belgičana Marka Tarabellu a Taliana Andreu Cozzolina do škandálu, pre ktorý už sú vo väzbe dvaja ďalší politici.

Belgické úrady začiatkom januára požiadali EP, aby zbavil oboch členov socialistickej frakcie imunity. A to pre vyšetrovanie kauzy, ktorá vyplávala na povrch o mesiac skôr. V súvislosti s údajným ovplyvňovaním rozhodovania europarlamentu v prospech Kataru a Maroka výmenou za úplatky vo výške státisícov eur je vo väzbe bývalá podpredsedníčka EP Eva Kailiová, niekdajší poslanec Pier Antonio Panzeri a ďalší členovia skupiny socialistov.

Panzeri sa v polovici januára rozhodol výmenou za nižší trest spolupracovať s vyšetrovateľmi a opísať im podrobnosti celej aféry.

Stíhanie dvoch poslancov parlament umožnil jednoznačnou väčšinou. Zbavenie imunity podporili aj sami Tarabella a Cozzolino. Belgičan sa už skôr nechal počuť, že trvá na svojej nevine a že je pripravený ju pred úradmi obhájiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet