Na hlavný obsah

Európsky súd skonštatoval porušenie práv v prípade údajného policajného násilia voči rómskym chlapcom

Šestici sťažovateľov priznal po 20 000 eur a 11 000 eur spoločne.

Európsky súd skonštatoval porušenie práv v prípade údajného policajného násilia voči rómskym chlapcom
Na snímke veľká súdna sála Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu. Foto: TASR

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) skonštatoval porušenie práv v prípade údajného policajného násilia voči rómskym chlapcom z marca 2009. Šestici sťažovateľov priznal po 20 000 eur z titulu nemajetkovej ujmy. A spoločne všetkým sťažovateľom 11 000 eur ako náhradu výdavkov.

Koniec marca 2009 – na verejnosť sa dostalo video zadržaných šiestich rómskych chlapcov. Vzájomné fackovanie, či vyzliekanie a na nich štekajúce psy.

K tomu ich mali nútiť policajti. Prípad sa dostal trikrát na okresný súd. O tom, že obvinení desiati policajti sú nevinní rozhodol aj krajský súd. Z archívu RTVS vybrala vyjadrenie matky poškodeného zo 17. mája 2019:

„Nespravodlivosť nebola a ani nebude. Môžu sa nám smiať. Oni sú už stále neviniatka a môžu v tom pokračovať ďalej.“

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská.

Obrátenie sa na Ústavný súd

Poškodení sa v roku 2019 prvýkrát obrátili aj na Ústavný súd. Poukazovali najmä na neprimeranú dĺžku konania. Spravodlivosti sa dovolali po takmer 14-tich rokoch až na ESĽP. Zo stanoviska Ministerstva spravodlivosti RTVS vybrala:

„ESĽP dospel k záveru, že nedostatky v rýchlosti vyšetrovania udalostí boli takého rozsahu, že spôsobili jeho celkovú neúčinnosť.“

Európsky súd tiež poznamenal, že z videa je zrejmé, že sa udalosti na policajnej stanici stali pod nátlakom. Zo stanoviska Ministerstva spravodlivosti RTVS cituje:
„Na základe toho ESĽP konštatoval, že zaobchádzanie so sťažovateľmi bolo neľudské a ponižujúce a došlo k porušeniu článku 3 Dohovoru v jeho hmotnej časti.“

„Zároveň je to veľký signál, že takéto prípady musíme spravodlivo vyšetriť a nielen pre tých konkrétnych poškodených, ale aj pre celú našu spoločnosť. Aby sa takéto prípady neopakovali,“ reagovala advokátka Poradne pre občianske a ľudské práva, Vanda Durbáková.

Podľa ESĽP vnútroštátne súdy prípad prerokovávali neprimerane dlho. Konanie pred Ústavným súdom, na ktorý sa sťažovatelia opakovane obrátili, pričom aktuálne rozhodnutie, ešte nie je známe, vyhodnotil ESĽP ako neúčinné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál