Na hlavný obsah

Francúzska prokuratúra prestala vyšetrovať kardinála, ktorý sa priznal k sexuálnemu obťažovaniu

Dôvodom je premlčanie.

Francúzska prokuratúra prestala vyšetrovať kardinála, ktorý sa priznal k sexuálnemu obťažovaniu
Na archívnej snímke arcibiskup z mesta Bordeaux Jean-Pierre Ricard. Foto: TASR/AP

Francúzska prokuratúra v sobotu (25. 2.) oznámila, že z dôvodu premlčania prestala vyšetrovať obvinenia zo sexuálneho zneužívania voči kardinálovi Jeanovi-Pierrovi Ricardovi. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Vyšetrovanie sa začalo vlani v novembri po tom, čo sa Ricard, bývalý dlhoročný biskup z mesta Bordeaux vymenovaný v roku 2006 za kardinála pápežom Benediktom XVI., verejne priznal k „trestuhodnému správaniu“ k dievčaťu spred 35 rokov.

Ricarda vzali 2. februára do väzby. Vyšetrovateľom povedal, že „bozkával“ dievča, ktoré malo vtedy podľa jeho slov okolo 13 rokov.

Dodal, že dievča aj objímal a „hladkal cez šaty“, ale „k žiadnemu pohlavnému styku nedošlo“.
Obeť uviedla, že tieto sexuálne výpady pokračovali tri roky.

Premlčacia lehota je 30 rokov

Pre najzávažnejšie sexuálne trestné činy vo Francúzsku, ako napríklad znásilnenie, obvykle platí premlčacia lehota 30 rokov. Avšak obdobie, keď sa môže vzniesť obvinenie, sa môže predĺžiť. A to ak bola obeť v čase páchania trestného člnu neplnoletá.

„Prípad sa uzavrel z dôvodu premlčania,“ povedala pre AFP prokurátorka z mesta Marseille Dominique Laurensová.

Ricardovo priznanie nasledovalo po zdrvujúcej správe z roku 2021 vo Francúzsku, podľa ktorej tamojšie katolícke duchovenstvo od roku 1950 sexuálne zneužilo 216 000 detí. Vatikán oznámil vlani v novembri vlastné predbežné vyšetrovanie Ricarda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet