Na hlavný obsah

Francúzsko zápasí s obrovským prebytkom vína

Plánuje preto z neho vyrábať lieh pre liečivá a kozmetiku.

Francúzsko zápasí s obrovským prebytkom vína
Francúzsko zápasí s obrovským prebytkom vína. Plánuje preto z neho vyrábať lieh pre liečivá a kozmetiku. Foto: Unsplash

Francúzsko zápasí s obrovským prebytkom vína. Plánuje preto z neho vyrábať lieh pre liečivá a kozmetiku. Oznámilo to tento týždeň ministerstvo poľnohospodárstva. Informovala o tom správa AFP.

Francúzsko, druhý najväčší producent vína po Taliansku, je známe ako národ milovníkov vína. Ale pestovatelia v juhozápadnom regióne Bordeaux tvrdia, že nadprodukcia a pokles domácej spotreby v prípade cenovo dostupnejších značiek zaplnili ich pivnice. Nebudú tak mať kde uskladniť plody novej úrody.

Ministerstvo poľnohospodárstva tento týždeň oznámilo, že vyčlení 160 miliónov eur na destiláciu vína a výrobu liehu, aby sa spotrebovala časť nadmerných zásob.

Podľa vinára Didiera Cousineyho z Bordeaux však táto suma vystačí na pomoc malým firmám len na pár mesiacov, keď sa rozloží v rámci celého odvetvia. „V našich pivniciach máme zásoby na 24 mesiacov“, povedal.

Poľnohospodárske odbory v regióne Bordeaux, ktoré zorganizovali niekoľko protestov, chcú namiesto toho kompenzáciu za vyklčovanie časti viníc. Pomohlo by to znížiť produkciu a vinohradníkom by to umožnilo využiť pôdu na iné činnosti.

Cousiney a ďalší pestovatelia odhadujú, že v regióne je potrebné vyklčovať najmenej 15 000 hektárov viníc. To je plocha zodpovedajúca 21 000 futbalovým ihriskám, aby sa niečo zmenilo. Žiadajú odškodné 10 000 eur za hektár.

Ohrozené pracovné miesta

Vláda naposledy sponzorovala destiláciu vína v roku 2020, keď pre blokády spojené s ochorením COVID-19 na celom svete zatvorili reštaurácie a bary a vývoz francúzskeho vína klesol.

Odhaduje sa, že vo Francúzsku pracuje vo vinárskom priemysle približne pol milióna ľudí. Ak sa nič neurobí, v nasledujúcom desaťročí bude ohrozených 100 000 až 150 000 pracovných miest, upozorňujú experti.

Predaj červeného vína vo francúzskych supermarketoch klesol v minulom roku o 15 %, podľa združenia výrobcov vína. Biele a ružové víno zaznamenali miernejší pokles odbytu, okolo 3 -4 %.

Jerome Despey, vinohradník a generálny tajomník poľnohospodárskeho zväzu FNSEA, uviedol, že to odráža širší trend. Francúzi pred 70 rokmi vypili v priemere okolo 130 litrov vína za rok, no v súčasnosti je to približne 40 litrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet