Na hlavný obsah

Gruzínsky súd odmietol prepustiť Saakašviliho pre zdravie na slobodu

Jeho obhajca vyhlásil, že sa odvolá a obráti sa na Európsky súd pre ľudské práva.

Gruzínsky súd odmietol prepustiť Saakašviliho pre zdravie na slobodu
Na archívnej snímke bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili. Foto: TASR/AP

Mestský súd v Tbilisi v pondelok (6. 2.) zamietol žiadosť bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho o prepustenie z väzenia na slobodu pre zlý zdravotný stav.

Exprezidentov obhajca vyhlásil, že sa odvolá a obráti sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

„Nevyhovujeme žiadosti advokáta Michaila Saakašviliho Šalvia Chačapuridzeho o oslobodenie Michaila Saakašviliho od výkonu trestu alebo o odročenie,“ vyhlásil sudca Georgij Arevadze podľa reportérov prítomných v súdnej sieni.

„Samozrejme, že sa odvoláme,“ povedal novinárom obhajca Chačapuridze, ktorý počíta, že prípad nakoniec skončí v Štrasburgu.

„Ruskí miestodržitelia najprv môj proces čo najviac zdržiavali v nádeji, že sa nedožijem konca, ale po búrlivej reakcii z celého sveta súd urýchlili. Nikto nepochybuje, že ma zabíjajú na Putinov rozkaz, „zareagovali podľa serveru Gruzínska Online sám Saakašvili, ktorý býval svojho času, ako gruzínsky prezident, považovaný za úhlavného nepriateľa ruského prezidenta Vladimira Putina. „Vyhráme túto vojnu a zachránime Gruzínsko,“ odkázal Saakašvili svojim prívržencom.

Kyjev pomôže

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak podľa webu vyhlásil, že Kyjev je ochotný využiť všetky verejné a neverejné kontakty, aby Saakašvili mohol získať kvalitnú lekársku starostlivosť buď na Ukrajine, ktorej občianstvo bývalý prezident má, alebo v inej európskej krajine.

Pripomenul, že v tomto zmysle sa opakovane vyjadril tiež prezident Volodymyr Zelenskyj. „Až doteraz, žiaľ, žiadne rozhodnutie nebolo prijaté,“ konštatoval Podoljak.

Prozápadný politik Saakašvili, ktorý stál na čele Gruzínska v rokoch 2004 až 2013, bol v neprítomnosti odsúdený vo vlasti na šesť rokov do väzenia za zneužitie moci. Uväznený bol po tom, čo sa v októbri 2021 z exilu vrátil do vlasti.

Po uväznení päťdesiatpäťročný politik opakovane vyhlásil protestnú hladovku. Tvrdí, že ho prenasledujú z politických dôvodov. Jeho zdravotný stav sa vo väzení zhoršil. Exprezident tiež vzniesol obvinenie, že bol otrávený. Už niekoľko mesiacov sa lieči s psychickými a neurologickými problémami v tbiliskej nemocnici.

Počas terajšieho súdu Saakašviliho tím požiadal o to, aby bolo exprezidentovi dovolené liečiť sa v zahraničí. Saakašvili počas vypočutia na začiatku februára, ktorého sa zúčastnil prostredníctvom videoprenosu, taktiež zdvihol svoje tričko. A to aby sudcovi ukázal, ako veľmi schudol.

Ako uviedli jeho spolupracovníci s odvolaním sa na lekárske záznamy, keď ho v októbri 2021 uväznili, vážil 115 kilogramov. Ale pri januárovej lekárskej kontrole vážil len 68 kilogramov.

Saakašviliho spolupracovníci tvrdia, že je mu odopieraná poriadna liečba. Podľa gruzínskych úradov exprezident naopak predstiera, že je jeho stav závažnejší, aby bol predčasne prepustený z väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet