Na hlavný obsah

Guterres sa obáva, že svet smeruje k rozsiahlejšej vojne

Vyhliadky na mier na Ukrajine sa podľa neho stále zmenšujú.

Guterres sa obáva, že svet smeruje k rozsiahlejšej vojne
Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres sa obáva, že pravdepodobnosť ďalšej eskalácie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou by mohla svet nasmerovať k „rozsiahlejšej vojne“. Uviedol to v pondelok (6. 2.) na pôde Valného zhromaždenia (VZ) OSN. Informovala o tom agentúra AFP.

Guterres predstavil na VZ OSN svoje priority na nadchádzajúci rok, ktoré sa sústredia najmä na ruskú inváziu na Ukrajine, klimatickú krízu a extrémnu chudobu.

„Vyhliadky na mier sa stále zmenšujú. Šanca ďalšej eskalácie a krviprelievania len narastá. Obávam sa, že svet sa rúti do veľkej vojny. A nie je to nevedomky,“ vyhlásil Guterres.

Generálny tajomník OSN tiež poznamenal, že vedci a bezpečnostní experti posunuli ručičku symbolických Hodín súdneho dňa (Doomsday Clock), ktoré ukazujú, ako blízko je Zem k úplnému zničeniu, k dvanástej hodine. V súčasnosti ju od polnoci delí len 90 sekúnd, čo Guterres považuje za varovný signál.

„Rok 2023 sme začali s množstvom výziev, akým sme ešte nikdy nečelili. Musíme sa zobudiť a dať sa do práce,“ vyhlásil Guterres. V prejave spomenul aj ďalšie hrozby pre svetový mier, ako je napríklad izraelsko-palestínsky konflikt, situácia v Afganistane, Mjanmarsku či na Haiti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet