Na hlavný obsah

Hazardu na Slovensku prepadáva stále viac ľudí

Centrá nestíhajú otvárať liečebné programy.

Hazardu na Slovensku prepadáva stále viac ľudí
Na ilustračnej fotografii herňa. Foto: RTVS

Na spôsobe, ako ochrániť deti pred hazardom, sa dohodli predstavitelia Úradu pre reguláciu hazardných hier a prevádzkovatelia hazardu. Podľa odborníka sú však opatrenia zbytočné klišé a nepomôžu.

Hazard sa nesmie propagovať ako forma zárobku a deti nesmú účinkovať v reklame, ktorá navádza na hranie alebo stávkovanie.

„V rámci reklamy sa nesmú zobrazovať maloleté osoby alebo ilustrácie maloletých osôb, prípadne animované postavy z filmov či rozprávok,“ vysvetlil generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier Dávid Lenčéš.

Odborník hovorí, že neevidujú ani jedno dieťa, ktoré by bolo treba liečiť z hráčskej závislosti. „Je to klišé. Deti takto nehrajú. Ale doplácajú na to, že im odchádzajú rodičia,“ priblížil hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Lenčéš pripomína, že v Registri vylúčených osôb evidujú patologických hráčov alebo poberateľov sociálnych dávok, ktorí sa na Slovensku k hazardu nedostanú. „V súčasnosti je v registri evidovaných vyše 122 000 vylúčených osôb,“ dodal.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

To ale nestačí. Šéf Centra pre liečbu drogových závislostí upozorňuje, že pacientov, ktorých hazard stiahol na existenčné dno, rýchlo pribúda. Nestíhajú otvárať liečebné programy.

Okruhlica dodáva, že ochrániť deti pred hazardom znamená ochrániť ich rodičov. A v tom musí razantne zakročiť štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko