Na hlavný obsah

Heger: Tváriť sa, že sa nás vojna netýka, je cynické a zbabelé

Vyzdvihol dôležitosť pomoci Ukrajine.

Heger: Tváriť sa, že sa nás vojna netýka, je cynické a zbabelé
Dočasne poverený premiér Eduard Heger. Foto: Úrad vlády SR

V piatok 24. februára uplynie rok od vypuknutia vojny na Ukrajine. Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger pri tejto príležitosti pripomenul dôležitosť pomoci Ukrajine. „Je to v našom národnom a bezpečnostnom záujme,“ zdôraznil.

„Bez vojenskej pomoci Ukrajina padne a Rusko aj s jeho agresívnou politikou sa stane naším priamym susedom,“ upozornil. Tvrdí, že mnoho ľudí si však nevie predstaviť, aké by to malo následky. „Východné Slovensko by sa stalo hraničnou, nárazníkovou zónou dvoch svetov, čo prirodzene povedie k úpadku hospodárstva, odlivu investícií a v neposlednom rade potrebe stálej prítomnosti obranných síl,“ vymenoval.

Humanitárna pomoc je veľmi dôležitá, avšak nie postačujúca, myslí si. „Brániacej sa krajine nijako nepomôže proti každodennej baráži rakiet. Ukrajine musíme umožniť sa účinne brániť a získať späť svoje územia, samozrejme, pod podmienkou, že neoslabíme našu vlastnú obranyschopnosť,“ hovorí Heger.

Dočasne poverený premiér ocenil aj „okamžitú, rezolútnu a jednotnú reakciu západného sveta a nepredstaviteľné hrdinstvo a odpor zo strany Ukrajiny“. Finančná pomoc Únie podľa neho pomohla aj Slovensku pri zvládaní náporu utečencov.

„Humanitárna pomoc, ktorá denne prúdi na Ukrajinu, pomáha ľuďom v prežití a nádeji. Napríklad generátory, ktoré nahradili zbombardovanú energetickú infraštruktúru, pomohli prekonať zimné mesiace,“ uviedol.

Spomenul aj sankcie, ktoré Únia spolu s partnermi uvalila na Rusko. Heger zdôraznil aj dôležitosť vojenskej pomoci. „Ukrajina má podľa Charty OSN ako brániaci štát právo žiadať o vojenskú pomoc a my, západný svet, máme morálnu povinnosť ju poskytnúť. Ukrajina je priestorom, ktorý nás od ruského imperializmu nateraz oddeľuje. Bráni nielen svoju suverenitu a územnú celistvosť, ale aj naše hodnoty a našu bezpečnosť,“ vyhlásil.

Ukrajina chce mier

Ukrajina túži po mieri, po slobode, po pokojnom živote a ukončení hrôz, priblížil premiér. Mier však podľa neho musia dosiahnuť na základe podmienok Ukrajiny. „Mier založený na ustupovaní agresorovi a na strate území nie je mierom trvalým,“ skonštatoval.

Zdôraznil, že dosiahnutie mieru musí ísť ruka v ruke s novým bezpečnostným usporiadaním sveta vrátane jasných bezpečnostných záruk pre Ukrajinu, a jej integrácie do Európskych štruktúr.

„Vojna nám vzala tri dekády mierového spolunažívania. Stratili sme ilúziu, že je možné spolupracovať v priateľskom duchu s režimom, ktorý vládne v Rusku. Táto ilúzia spolupráce bola vždy postavená len na lacných energiách a peniazoch, nikdy nie na úprimnom dialógu a snahe približovať naše národy,“ vyhlásil Heger.

Po útoku na Ukrajinu sme sa podľa neho museli prispôsobiť novej realite. „Odstrihli sme sa od závislosti na ruských energiách za necelý rok, našli nových dodávateľov a pustili sa do posilňovania našej sebestačnosti. Potvrdili sme si, kto sú naši priatelia a spojenci,“ podčiarkol.

„Odpor Ukrajincov nám taktiež každý deň pripomína, že sloboda, demokracia a právo na sebaurčenie sú krehké hodnoty, o ktoré je potrebné bojovať,“ dodal.

Humanitárna pomoc

„Na Slovensko a Slovákov som nesmierne hrdý. Naša reakcia je od prvého momentu jasne čitateľná a uznávaná všetkými našimi partnermi. Stojíme na správnej strane dejín,“ vyhlásil Heger.

Vyzdvihol poskytnutie humanitárnej pomoci ukrajinským utečencom. „Možnosť žiť a pracovať na Slovensku im dáva nádej každý deň. Taktiež sú prínosom pre našu spoločnosť, ako aj ekonomiku.“ povedal.

Vojenská pomoc podľa neho umožňuje Ukrajincom každý deň brániť svoje vlastné územie, ľudí a existenciu ukrajinského národa ako takého.

„Nezabúda sa ani na posilnenie východného krídla NATO. Spojenci nám poskytli modernejšie vojenské vybavenie a chránia náš vzdušný priestor. Nie sme v tom sami. Tváriť sa, že sa nás vojna netýka, je cynické a zbabelé a zároveň voči našim spojencom nezodpovedné,“ nazdáva sa.

Dočasne poverený premiér pripomenul, že Slovensko podporuje Ukrajinu v jej úsilí integrovať sa do Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko