Na hlavný obsah

Heger: Ústavní právnici preveria, či je poskytnutie stíhačiek Ukrajine v kompetencii tejto vlády

Na Ústavný súd sa zatiaľ neplánuje obrátiť.

Heger: Ústavní právnici preveria, či je poskytnutie stíhačiek Ukrajine v kompetencii tejto vlády
Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) počas diskusie v relácii RTVS Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) v súvislosti s otázkou poslania stíhačiek MiG-29 požiada o oficiálne stanovisko ústavných právnikov. Vyhlásil to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Tí majú posúdiť či je v kompetencii dočasne poverenej vlády poslať Ukrajine stíhačky.

„Na základe toho budeme konať. Treba posúdiť či vláda v poverení má na to kompetenciu alebo nie,“ priblížil. Na Ústavný súd sa podľa vlastných slov zatiaľ neplánuje obrátiť.

Heger plán dodať Ukrajine stíhačky obhajuje. Osobne ho o ne požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na samite v Bruseli. Dočasne poverený premiér vtedy povedal, že Bratislava urobí maximum, aby požiadavke vyhovela. „Znova sa staviame na správnu stranu histórie,“ dodal.

Opozícia tento krok kritizuje. Predseda strany Smer-SD Robert Fico argumentoval ohrozením národnej bezpečnosti a tým, že aj NATO bolo doteraz v tejto otázke opatrné.

„Nie je to o tom, čo povedia spojenci, ale ako sa rozhodne daná krajina,“ reagoval na jeho slová Heger. Zároveň odmietol, že by tento krok ohrozil bezpečnosť Slovenska.

Pripomenul, že obavy o bezpečnosť rezonovali aj vtedy, keď Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300, ale nakoniec sa nenaplnili. „Naša bezpečnosť je teraz na výrazne vyššej úrovni, lebo sme dostali štyri systémy Patriot a nemecké tanky,“ uviedol dočasne poverený premiér.

Zdôraznil, že bezpečnosť krajiny nie je ohrozená. „Tie stíhačky uzemnili. Na Slovensku už nikdy lietať nebudú,“ skonštatoval.

Reagoval tiež na vyjadrenia členov strany Smer-SD o tom, že vláda sa chystá vyhlásiť vojnový stav a mobilizáciu. Tieto výroky označil za klamstvá. Podľa neho by mal v tomto prípade konať generálny prokurátor.

Káčer má jeho dôveru

Dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer má stále Hegerovu dôveru. Zároveň si nemyslí, že by mu mali odobrať poverenie ministra zahraničných vecí.

Káčer uplynulý týždeň vyhlásil, že ak by sa Rusku podarilo zabrať Ukrajinu, tak by Slovensko čelilo územným nárokom Maďarska.

Toto vyhlásenie rozvírilo diskusiu v spoločnosti. Budapešť si pre ministrove výroky predvolala slovenského veľvyslanca.

Heger odmietol situáciu ďalej komentovať s tým, že už bolo povedané všetko. „Chcem upokojiť všetkých občanov, že vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom sú veľmi dobré, korektné a profesionálne,“ dodal.

Potvrdzuje to podľa neho aj fakt, že sa počas nedávneho samitu v Bruseli niekoľkokrát rozprával s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, no reč na spomínané výroky neprišla.

Ďalších záchranárov do Turecka už Slovensko nevyšle

Heger sa vyjadril aj k tragickému zemetraseniu, ktoré začiatkom týždňa postihlo Turecko a Sýriu a podľa posledných údajov si vyžiadalo už viac ako 24 000 obetí. „Zareagovali sme hneď ako sme sa o tejto tragickej udalosti dozvedeli,“ uviedol.

Slovensko na miesto tragédie poslalo 15 hasičov, päť horských záchranárov a špeciálne vycvičených psov. „Podarilo sa im zachrániť už 12 ľudí. Pracujú tam vo veľmi ťažkých podmienkach, mrzne,“ povedal.

O vyslaní ďalších záchranárov Slovensko neuvažuje. „Každý ďalší deň výrazne znižuje nádej na to, že nájdu niekoho živého,“ vysvetlil.

Heger sa opäť odmietol vyjadriť k svojej politickej budúcnosti. „Na to ešte príde čas, teraz sa musím sústrediť na pozíciu predsedu vlády,“ skonštatoval. Zároveň nevylúčil ani nepotvrdil svoj odchod z OĽANO ani založenie novej politickej strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko