Na hlavný obsah

India je pripravená prispieť k mierovému úsiliu na Ukrajine, uviedol premiér Módí

Žiada o vyriešenie krízy prostredníctvom dialógu a diplomacie.

India je pripravená prispieť k mierovému úsiliu na Ukrajine, uviedol premiér Módí
Na snímke indický premiér Naréndra Módí. Foto: TASR/AP

Indický premiér Naréndra Módí v sobotu (25. 2.) povedal, že chce prispieť k úsiliu o dosiahnutie mieru na Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA.

„India je pripravená prispieť k akémukoľvek úsiliu o dosiahnutie mieru,“ povedal Módí po stretnutí s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom v Naí Dillí. Indický premiér tiež upozornil, že jeho krajina od začiatku vojny na Ukrajiny žiada o vyriešenie krízy prostredníctvom dialógu a diplomacie.

Kancelár po príchode vyjadril presvedčenie, že Nemecko a India posilnia svoje vzťahy. Budú rokovať o dôležitých témach pre rozvoj týchto dvoch krajín i mier vo svete.

Nemecký veľvyslanec v Indii Philipp Ackermann pred Scholzovým príchodom uviedol, že India by mohla byť vhodným kandidátom na nájdenie riešenia ukrajinského konfliktu. Avšak nie v súčasnosti, píše DPA.

India zastáva neutrálny postoj

India od začiatku invázie zastáva neutrálny postoj a nepripojila sa k sankciám, ktoré proti Rusku prijali západné krajiny. Táto druhá najľudnatejšia krajina sveta má dobré vzťahy s krajinami Západu i s Ruskom. Od neho je do veľkej miery závislá v oblasti vojenského vybavenia, pripomína DPA.

Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok (23. 2.) hlasmi 141 štátov vyzvalo na odchod ruských vojenských jednotiek z Ukrajiny. India a Čína boli dve z 36 členských krajín, ktoré sa zdržali hlasovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet