Na hlavný obsah

Irán reaguje na kroky Bruselu a Londýna v súvislosti so zásahmi voči demonštrantom

Prijal odvetné sankcie.

Irán reaguje na kroky Bruselu a Londýna v súvislosti so zásahmi voči demonštrantom
Ilustračná snímka iránskej vlajky. Foto: Unsplash

Irán zaviedol v utorok (21. 2.) odvetné sankcie proti 36 osobám a subjektom z Európskej únie a Británie. Ide o reakciu na podobné kroky prijaté proti Teheránu zo strany Bruselu a Londýna za represie voči demonštrantom počas mesiace trvajúcich protivládnych protestov. Informovala o tom agentúra AFP.

Daných jednotlivcov a subjekty zaradil Irán na svoj „sankčný zoznam za podporu terorizmu a teroristických skupín“. Tiež aj za „zasahovanie do vnútorných záležitostí, podnecovanie násilia a nepokojov“, uviedlo vo vyhlásení iránske ministerstvo zahraničných vecí.

Sankcie sa týkajú viacerých vojenských spoločností, ako aj ministrov a zákonodarcov z rôznych európskych krajín. A to na národnej úrovni a tiež v Európskom parlamente.

Sú medzi nimi napríklad francúzska ministerka pre rovnosť a rozmanitosť Isabelle Lonvisová-Romeová, belgická politička Frédérique Riesová či členka nemeckého Spolkového snemu Renata Altová.

Rezort diplomacie v Teheráne uviedol, že sankcie zahŕňajú zablokovanie účtov a transakcií v iránskych bankách a „zákaz vydávania víz a vstupu“ do krajiny.

Piate kolo sankcií proti Teheránu

EÚ v pondelok (20. 2.) v rámci piateho kola sankcií proti Teheránu zaradila na čiernu listinu ďalších 32 iránskych predstaviteľov a dva subjekty z Iránu. Zmrazila im majetok a znemožnila im udeľovanie cestovných víz.

Od začiatku protestov v Iráne vlani v septembri EÚ uvalila sankcie už na viac ako 70 iránskych predstaviteľov a subjektov v súvislosti s násilnými zásahmi voči demonštrantom.

Masové celoštátne protesty vypukli v Iráne v polovici septembra 2022 po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Zomrela vo väzbe po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania.

AFP pripomína, že Irán už v januári uvalil odvetné sankcie na 34 jednotlivcov a subjektov z EÚ a Spojeného kráľovstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet