Na hlavný obsah

Izrael podnikol letecké útoky na Pásmo Gazy

O obetiach nemajú informácie.

Izrael podnikol letecké útoky na Pásmo Gazy
Ilustračná snímka - Oheň a dym stúpa po izraelskom leteckom útoku v pásme Gazy v piatok 27. januára 2023. Foto: TASR/AP

Izrael vo štvrtok (2. 2.) podnikol letecké údery na Pásmo Gazy, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo izraelská armáda zachytila raketu vypálenú práve z tejto oblasti, ktorej vládne radikálne hnutie Hamas. Žiadne informácie o obetiach neboli známe.

Izraelská armáda tiež uviedla, že sa v noci na štvrtok (1. 2.) v oblastiach okolo Pásma Gazy opäť ozvali sirény varujúce pred blížiacimi sa raketami.

Cieľom posledných útokov boli podľa izraelskej armády miesta, kde sa vyrába rakety a ďalšie zbrane používané ozbrojencami z hnutia Hamas. Silné explózie otriasali budovami a osvetľovali nočnú oblohu nad Gazou, opísala agentúra Reuters.

Ozbrojené krídlo ľavicového Demokratického frontu pre oslobodenie Palestíny uviedlo, že dnes skoro ráno vypálilo na Izrael niekoľko raketových salv. Reagovali tak na izraelské nálety a „systematickú agresiu“ voči palestínskym väzňom v izraelských väzniciach.

V stredu vypálenú raketu zostrelila protiraketová obrana Iron Dome. Izraelské úrady nezaznamenali žiadne zranenia ani škody. Podľa izraelských záchranných zložiek iba jedna žena ukĺzla a upadla, keď utekala do krytu.

K útoku sa zatiaľ neprihlásilo ani radikálne hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy, ani menšia Iránom podporovaná skupina Islamský džihád, ktorá na Izrael vypálila niekoľko rakiet minulý týždeň.

Incident sa odohral v čase zvýšeného napätia medzi Izraelom a Palestínčanmi nedlho po návšteve šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý najprv v Tel Avive a potom aj v Ramalláhu vyzval obe strany na upokojenie situácie.

Pri ceste tiež zopakoval, že USA podporujú dvojštátne riešenie tohto konfliktu, teda vznik samostatného palestínskeho štátu popri tom izraelskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet