Na hlavný obsah

Izraelčania protestujú proti plánovanej reforme súdnictva

V Jeruzaleme zatarasili domy vládnych poslancov, v Tel Avive zas blokujú diaľnice.

Izraelčania protestujú proti plánovanej reforme súdnictva
Na snímke tisíce Izraelčanov protestujú pred parlamentom v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Ľudia v izraelských mestách protestujú proti plánovanej reforme súdnictva. Demonštranti v Jeruzaleme zatarasili domy niektorých vládnych poslancov, aby im zabránili odísť do parlamentu.

V Tel Avive zase blokujú diaľnice. V parlamente, ktorý je všeobecne známy pod názvom Knesset, je totiž na pláne prvé hlasovanie o balíku zákonov, ktoré by podľa odborníkov značne oslabili súdnu moc. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Chovančáková.

„Sme tu preto, aby sme protestovali proti zmenám súdneho systému. Je to útok na našu slobodu a demokraciu,“ hovorí jeden z účastníkov pondelkovej (20. 2.) demonštrácie.

Izraelský najvyšší súd má podobné právomoci ako Ústavný súd SR. Môže teda zasahovať do rozhodnutí parlamentu, ak nie sú v súlade s legislatívou.

Izraelskí demonštranti protestujú pred izraelským parlamentom.
Izraelskí demonštranti protestujú pred izraelským parlamentom. Foto: TASR/AP

Podľa súčasného premiéra Benjamina Netanjahua však sudcovia ovplyvňujú politiku neprimerane, a tak podľa neho treba ich právomoci obmedziť. Proti tomu sa ohradila nielen verejnosť, ale aj celá opozícia či najbližší spojenec Izraela – Spojené štáty.

Politológ Michael Milshtein z izraelskej Reichman University pre Rádiožurnál hovorí, že ak by reforma súdnictva prešla, znamenalo by to pre židovský štát „dramatické zmeny“.

„Politici by získali obrovskú moc zmeniť súdny systém. Mohli by menovať sudcov a ovplyvňovať rozhodnutia najvyššieho súdu. Okrem toho si myslím, že by to veľmi narušilo obraz Izraela vo svete,“ vysvetlil. Podľa neho USA aj Európa považujú Izrael za demokraciu, pretože vedia, že je tam „silná súdna moc“.

Dôvodov je niekoľko

Podľa politológa je dôvodov, prečo chce súčasná vládna ovplyvniť súdnictvo niekoľko. Jeden z nich je fakt, že súčasný premiér Netanjahu čelí obvineniam z korupcie.

Vo vláde je však zastúpená aj pravicová a ultraortodoxná strana Náboženský sionizmus, ktorej predstavitelia chcú, aby sa legislatíva podrobila náboženským zákonom.

„A tohto sa veľmi obávam. Ostáva nám už iba dúfať, že uspejú snahy prezidenta o vyjednávanie a nastane medzi stranami dialóg,“ dodal politológ Milshtein.

Podľa izraelských médií stále nie je rozhodnuté či reforma prejde, pretože vláda má iba tesnú väčšinu, čiže 62 zo 120 poslancov Knessetu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál