Na hlavný obsah

Jadrová dohoda medzi Ruskom a USA je pozastavená. Putin podpísal zákon

O prípadnom obnovení rozhodne opäť prezident.

Jadrová dohoda medzi Ruskom a USA je pozastavená. Putin podpísal zákon
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o pozastavení účasti Ruska na zmluve Nový START obmedzujúcej počet jadrových zbraní. Informovala o tom v utorok (28. 2.) agentúra TASS.

O prípadnom obnovení účasti na dohode, ktorú Rusko uzavrelo so Spojenými štátmi v roku 2010, môže rozhodnúť opäť prezident, doplnila agentúra. Zákon už zverejnili a nadobudol tak účinnosť.

Putin prerušenie ruskej účasti na dohode avizoval minulý týždeň v prejave k ruským zákonodarcom. Tí potom predložený dokument obratom schválili.

Ruská diplomacia zároveň minulý týždeň oznámila, že Moskva bude naďalej dodržiavať limity ukotvené v dohovore. Tie obmedzujú jadrové arzenály dvoch mocností maximálne na 1 550 strategických jadrových zbraní a 700 medzikontinentálnych striel či bombardérov.

Ministerstvo obrany taktiež uviedlo, že sa mieni ďalej riadiť obmedzeniami, ktoré z dohody vyplývajú.

Posledná významná zmluva

Spomínanú zmluvu podpísali v roku 2010 v Prahe vtedajší prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Rusko už skôr odmietlo spolupracovať na inšpekciách jadrových zbraní, ktorých podmienky táto zmluva popísala.

Dohoda Nový START sa považuje za posledný významný rusko-americký dohovor o kontrole jadrových zbraní. Jej platnosť má vypršať v roku 2026.

Ruské oznámenie minulý týždeň vyvolalo znepokojené reakcie Washingtonu a európskych metropol. Americký minister zahraničia Antony Blinken Putinove vyjadrenia v utorok označil za nezodpovedné. Rozhodnutie ruského prezidenta odsúdilo okrem iného aj české ministerstvo zahraničia a vyzvalo Moskvu, aby sa k plneniu dohody vrátila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet