Na hlavný obsah

Ján Budaj mal v minulosti podpísať spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou

Situáciu využila opozícia.

Poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) v minulosti podpísal spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). Vyplýva to z dokumentu, ktorý našiel český historik Prokop Tomek. Stalo sa tak pri príprave dokumentárneho seriálu RTVS o praktikách niekdajšej tajnej služby.

Perom napísané vyhlásenie s podpisom Jána Budaja pochádza z 23. júna 1979. Líder novembrovej revolúcie, ktorý bol aj v minulosti spájaný s ŠtB, podpis nepoprel.

Popiera však, že by zámerne donášal na svojich priateľov a niekoho zradil. Podľa historika, ktorý dokument našiel, jeho obsah nezodpovedá tomu, že by to mal byť sľub spravodajskej spolupráce.

Podľa Ústavu pamäti národa Štb Budaja väčšinou evidovala ako nepriateľskú osobu. V určitom období ho v evidencii viedli ako agenta, tajného spolupracovníka.

Keďže je jeho zväzok do veľkej miery vyskartovaný, nie je možné objektívne posúdiť úroveň tajnej spolupráce.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Najnovšiu situáciu využila opozícia. „Pani prezidentka, obraciam sa na vás. Toto je obrovská hanba a očakávam, že nájdete také riešenie, ktoré vyženie Budaja z ministerstva životného prostredia,“ uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Poverený minister životného prostredia sa podľa jeho hovorkyne k záležitosti vyjadrí vo štvrtok (2. 2.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko