Na hlavný obsah

Jill Bidenová naznačila, že sa jej muž bude znovu uchádzať o prezidentský úrad

Jeho kandidatúru plne podporuje.

Jill Bidenová naznačila, že sa jej muž bude znovu uchádzať o prezidentský úrad
Na snímke ametický prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden sa podľa svojej manželky Jill bude v roku 2024 znovu uchádzať o prezidentský úrad. Bidenová to naznačila v rozhovore so stanicou CNN a dodala, že jeho kandidatúru plne podporuje.

Biden ešte formálne vyhlásenie o kandidatúre neurobil, hoci sám už niekoľkokrát spomenul, že má v úmysle sa o druhý mandát uchádzať, píše agentúra Reuters.

„(Joe) bol v poslednom čase veľmi zaneprázdnený cestou na Ukrajinu a riešením domácich záležitostí. Myslím, že americké záujmy uprednostňuje pred svojimi vlastnými, „uviedla Bidenová v odpovedi na otázku, či môžu Američania čoskoro očakávať oznámenie o kandidatúre. Neskôr dodala, že ona sama „nevidí ako možnosť“, že by nekandidoval.

Už skôr počas svojej cesty po Namíbii a Keni sa Bidenová tiež novinárov agentúry AP rétoricky spýtala: „Som, samozrejme, plne za. Koľkokrát to ešte musia (Biden) povedať, aby ste tomu verili?, čo americké médiá interpretujú ako ďalší zo série náznakov, že Biden kandidovať naozaj bude.

Téma rozdeľuje členov Demokratickej strany

Téma opätovnej kandidatúry teraz 80-ročného Bidena, už dnes najstaršieho amerického prezidenta vo funkcii, rozdeľuje členov Demokratickej strany.

Podľa prieskumu agentúr Ipsos a Reuters publikovaného tento mesiac uviedlo 71 percent opýtaných, že si nemyslí, že by Biden mal znovu kandidovať, a 46 percent opýtaných, že Biden je pre ďalšiu prácu vo vláde „príliš starý“.

Ak by bol Biden americkým prezidentom zvolený druhýkrát, odchádzal by z Bieleho domu v 86 rokoch.

Biden podľa Reuters s oznámením o kandidatúre, ak sa pre ňu naozaj rozhodne, nepríde skôr ako na jar. V Demokratickej strane sa zatiaľ neobjavil ďalší kandidát, ktorý by sa Bidenovi postavil vo vnútrostraníckych primárkach.

Republikáni majú kandidátov už dvoch. A to bývalého prezidenta Donalda Trumpa a bývalú americkú veľvyslankyňu pri OSN a bývalú guvernérku Južnej Karolíny Nikki Haleyovú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet