Na hlavný obsah

K austrálskemu ostrovu Norfolk a Novému Zélandu mieri cyklón

Rýchlosť vetra môže dosahovať až 159 kilometrov za hodinu.

K austrálskemu ostrovu Norfolk a Novému Zélandu mieri cyklón
Ilustračná snímka. Foto: twitter/ Reuters

Obyvatelia austrálskeho ostrova Norfolk a Nového Zélandu sa pripravujú na silný dážď a vietor s poryvmi vyše 200 kilometrov za hodinu. Tie cez víkend môže priniesť cyklón Gabrielle. Úrady tiež varovali pred nebezpečnými vlnami a silným vetrom pozdĺž austrálskeho východného pobrežia, informovala v piatok (10. 2.) agentúra Reuters.

Austrálsky meteorologický úrad zvýšil silu tropického cyklónu Gabrielle na tretí stupeň. Rýchlosť vetra môže dosahovať 118 až 159 kilometrov za hodinu s nárazmi až 224 kilometrov za hodinu. Podľa aktuálnej predikcie by mal zasiahnuť Norfolk a Nový Zéland od nedele do utorka (14. 2.) miestneho času.

„Zdá sa, že priamo zasiahne ostrov Norfolk,“ povedal televíznej stanici ABC meteorológ Jonathan Howe. „Stred tropického cyklónu by mohol prejsť priamo nad ostrovom Norfolk. „

Ostrov Norfolk s plochou 34 kilometrov štvorcových leží 1 500 kilometrov východne od Sydney v Tichom oceáne medzi Novou Kaledóniou a Novým Zélandom. Na ostrove žije zhruba 2 200 obyvateľov, z ktorých mnohí sú potomkami britských námorníkov, ktorí sa v 18. storočí vzbúrili na lodi Bounty.

Na ďalšiu vlnu zlého počasia sa pripravujú tiež oblasti novozélandského Severného ostrova vrátane Aucklandu. Pred dvoma týždňami najväčšie novozélandské mesto zasiahli rekordné zrážky, ktoré spôsobili rozsiahle povodne, pri ktorých zahynuli štyria ľudia. Následky cyklónu Gabrielle by tak mohla zhoršiť skutočnosť, že pôda je stále značne nasiaknutá vodou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet