Na hlavný obsah

K ISS odštartovala kozmická loď, ktorá dopraví na Zem uviaznutú posádku

Spojiť by sa mali v nedeľu.

K ISS odštartovala kozmická loď, ktorá dopraví na Zem uviaznutú posádku
Ruská kozmická loď Sojuz na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Foto: TASR/AP

Kozmická loď bez posádky Sojuz MS-23 odštartovala v piatok (24. 2.) k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), odkiaľ má dopraviť na Zem trojčlennú posádku. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Nosná raketa so Sojuzom odštartovala v skorých ranných hodinách z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Píše DPA s odvolaním sa na zábery, ktoré zverejnil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Sojuz MS-22 by sa mal s IIS spojiť v nedeľu (26. 2.). Z paluby ISS privezie na Zem trojčlennú posádku – ruských kozmonautov Sergeja Prokopieva a Dmitrija Petelina a Američana Franka Rubia. Kozmickú loď Sojuz MS-22, ktorú mali pôvodne na návrat použiť, poškodil meteorit.

Ich návrat na Zem sa pre poruchu presunul až na september, uviedla ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Pôvodne to malo byť 28. marca, na ISS tak pobudnú o pol roka dlhšie. Na vesmírnu stanicu ich vlani v septembri dopravil Sojuz MS-22.

Okrem Prokopieva, Petelina a Rubia sú na ISS aj astronauti NASA Nicole Mannová a Josh Cassada, Ruska Anna Kikinová a Japonec Koiči Wakata. Táto štvorica sa na ISS vyviezla v októbri minulého roka v module americkej spoločnosti SpaceX.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet