Na hlavný obsah

Kanada pošle Ukrajine ďalšie štyri tanky Leopard 2, oznámila aj nové sankcie

Kyjevu ich tak celkovo dodá už osem.

Kanada pošle Ukrajine ďalšie štyri tanky Leopard 2, oznámila aj nové sankcie
Nemecký tank Leopard 2. Foto: TASR/AP

Kanadský premiér Justin Trudeau v piatok (24. 2.) oznámil, že Kanada sa rozhodla poslať Ukrajine ďalšie štyri tanky Leopard 2. Kyjevu ich tak celkovo dodá už osem. Trudeau zároveň ohlásil aj sankcie na ďalších 192 ruských fyzických a právnických osôb. Informovala o tom agentúra AFP.

„Kanada je s Ukrajinou solidárna od začiatku konfliktu,“ povedal kanadský premiér na tlačovej konferencii, ktorá sa v Toronte konala pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. „Budeme v tom ďalej pokračovať,“ dodal.

Trudeau odsúdil „agresívnu vojnu“ ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého nazval „nebezpečným, zbabelým a slabým“. Zároveň však dodal: „Vieme, že tento boj sa ešte neskončil“.

Sankcie proti ruským zákonodarcom

Nové kanadské sankcie sú cielené na ruských zákonodarcov, ktorí podporili inváziu na Ukrajinu, ako aj podpredsedov tamojšej vlády, ministrov, predstaviteľov vojenského a obranného sektora či ďalšie osoby z blízkeho okolia Putina vrátane jeho rodinných príslušníkov.

Trudeauova kancelária okrem toho v piatok informovala, že Kanada už do Poľska dopravila prvé štyri tanky Leopard 2 nemeckej výroby, ktoré prisľúbila Kyjevu. Ukrajinskí vojaci dostávajú v Poľsku výcvik v zaobchádzaní s týmito tankami, a to od poľských aj kanadských vojakov.

Okrem štyroch ďalších tankov Leopard 2 teraz Kanada posiela Kyjevu aj jedno obrnené vozidlo a ďalšiu muníciu.

Nové sankcie ohlásila Kanada na výročie invázie, a síce v deň, keď takéto postihy proti Rusku oznámili aj USA v koordinácii so skupinou krajín G7 a tiež Británia i Európska únia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet