Na hlavný obsah

Kontroly na hraniciach Česka so Slovenskom sa skončia

Stane sa tak v noci zo soboty na nedeľu.

Kontroly na hraniciach Česka so Slovenskom sa skončia
Hraničné kontroly na česko-slovenskom hraničnom priechode Břeclav/Kúty. Foto: ČTK/Václav Šálek

Česká vláda nepredĺžila dočasne zavedené stále kontroly na hraniciach so Slovenskom. Skončia sa tak v noci zo soboty (4. 2.) na nedeľu (5. 2.). V prihraničnej oblasti bude zvýšený dohľad. Zrušenie kontrol v stredu (1. 2.) oznámil český minister vnútra Vít Rakušan.

„V prihraničnej oblasti stále nechávame 70 policajtov, teda zvýšený dohľad – ako v oblasti blízko oficiálnych hraničných priechodov, tak aj na zelenej hranici,“ povedal Rakušan.

Zdôraznil, že kontroly tak nebudú prebiehať priamo na hranici, ale náhodne v teréne. Minister pripomenul, že keď kontroly Česko zaviedlo, polícia zachytila asi 400 migrantov denne. V súčasnosti ide o jednotky ľudí.

Avizoval, že Česko chce pokračovať v kontrolách prostredníctvom česko-slovenských policajných hliadok vo vlakoch priamo na Slovensku tak, aby prípadní nelegálni migranti nevstúpili na územie Českej republiky, ale zachytili ich už na Slovensku.

Zmluva o policajnej spolupráci

Česko a Slovensko zároveň pracujú na novej zmluve o policajnej spolupráci s cieľom zlepšiť súčinnosť oboch policajných zborov. „Na prípadné zdvihnutie migračnej vlny sme pripravení reagovať a operatívne naše rozhodnutie meniť,“ dodal Rakušan.

Český vládny kabinet začal režim na hraniciach zmierňovať na konci uplynulého roka, keď 21. decembra zmenil kontroly na náhodné. Podľa vtedajších vyjadrení Rakušana vláda zhodnotila, že situácia sa zlepšuje, a tomu prispôsobila aj opatrenia.

Reakcia ministra vnútra

Podľa dočasne povereného ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) boli dočasné kontroly na hraniciach a spoločný postup Európy „účinným krokom proti nelegálnej migrácii“.

„A to najmä spoločná ochrana vonkajších hraníc schengenského priestoru,“ napísal na svojom facebooku. Dodal, že spolu s ostatnými ministrami budú pokračovať „v aktívnom dialógu v tejto téme“.

Riešenie nelegálnej migrácie vidí v zvýšení tlaku na krajiny, odkiaľ nelegálni migranti prichádzajú. „Tretie krajiny, ktoré pri návratoch a readmisiách nespolupracujú, by to mali zo strany Európskej únie aj pocítiť,“ uviedol.

Európska únia sa podľa neho nesmie využívať všetky nástroje. „Inak si myslím, že pokrok v oblasti výkonov návratov bude i naďalej nedostatočný a tranzit nelegálnych migrantov cez Európu sa ľahko nezastaví,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko