Na hlavný obsah

Košického župana Trnku budú stíhať na slobode

Podnikateľa Redaya vzali do väzby.

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.Foto: TASR

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) nevyhovel žiadosti o vzatie predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku do väzby. Budú ho stíhať na slobode. Prokurátor sa proti rozhodnutiu odvolal, rozhodne tak Najvyšší súd.

V prípade podnikateľa Richarda Redaya súd žiadosti o vzatie do väzby vyhovel. Aj ten sa proti rozsudku odvolal. Prípad sa má týkať kauzy predraženého nákupu posypových áut, ale aj bezkontaktných teplomerov, ktoré mal kraju dodávať práve Reday.

„Sudca pre prípravné konanie ŠTS rozhodol o vzatí do väzby Ing. R. R., ktorého obvinili z pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Dôvodom väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba,“ uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Sudca podľa jej slov nenariadil nad obvineným dohľad probačného a mediačného úradníka. Rovnako neprijal písomný sľub obvineného ani peňažnú záruku vo výške 20 000 eur, ktorú ponúkla zložiť manželka obvineného.

Prokurátor Peter Kysel doplnil, že sudca uznal kolúzny dôvod väzby pri obvinenom Redayovi, no neuznal dôvod preventívnej väzby. „Vo vzťahu ku kolúznej väzbe neuznal však dokonanie kolúzneho konania,“ priblížil. Proti rozhodnutiu súdu podal prokurátor podľa vlastných slov sťažnosť v rozsahu, v ktorom nevyhoveli jeho návrhu.

Súd: Stíhanie Trnku nie je dôvodné

Súd zároveň podľa slov prokurátora aj Trnkovej advokátky Ivety Rajtákovej konštatoval, že stíhanie šéfa KSK nie je dôvodné. Rajtáková zopakovala, že jej klient trvá na tom, že sa nedopustil protiprávneho konania. Samotné obvinenie rozoberať nechcela.

„Je to rozhodnutie súdu. Od začiatku sme tvrdili, že obvinenie nie je zákonné, nie je podložené,“ podotkla. Sudca sa podľa jej slov stotožnil s názorom, že chýba materiálny predpoklad, aby sa mohlo rozhodnúť o vzatí do väzby.

.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko