Na hlavný obsah

Košický dopravný podnik a mesto sa dohodli, štrajk ukončia o polnoci

Odborári pri DPMK s dohodou spokojní nie sú.

Košický dopravný podnik a mesto sa dohodli, štrajk ukončia o polnoci
Vodiči košického dopravného podniku sa v utorok 14. februára 2023 zapojili do neobmedzeného ostrého štrajku. Foto: TASR

Vedenie Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) a mestskí poslanci sa v utorok popoludní dohodli na viacerých bodoch, ktoré súvisia s požiadavkami odborárov.

Podľa informácií RTVS ostrý štrajk zamestnanci DMK ukončia o polnoci. Autobusy a električky by tak mali v stredu (15. 2.) riadne premávať.

Dohoda sa týka dofinancovania DPMK vrátane zvýšenia platov, respektíve rozpočtu mesta na rok 2023, ktorým sa má mestské zastupiteľstvo (MsZ) zaoberať v marci.

„Položka pre rozpočet, ktorá bola fixne daná vo výške 26 miliónov eur, pričom DPMK žiadal 36 miliónov eur, bude vychádzať zo skutočného plnenia 2022, ktoré sa očakáva vo výške zhruba 30 miliónov eur,“ vysvetlil generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák s tým, že suma sa aktualizuje po pripravovanej zmene grafikonu a optimalizovaní linkového vedenia.

V schválenom finančnom pláne má byť tiež garantované zvýšenie tarifných miezd zamestnancov v priemere o 15 percent, platiť to má od januára tohto roka. Dohoda zahŕňa aj predloženie úpravy taríf.

Dohodu podpísalo deväť poslancov, prevažne zástupcov poslaneckých klubov. Podľa Padyšáka by tak mal byť ukončený štrajk a garantovaný sociálny zmier. „Je to len východisko k ďalšiemu kolektívnemu vyjednávaniu,“ dodal.

S výsledkom spokojní nie sú

Odborári potvrdili, že ich čaká uzavretie dohody s vedením DPMK. S výsledkom rokovania nie sú spokojní. „Spísaná dohoda sa predloží ako dodatok na magistrát a po schválení rozpočtu by mala ísť do platnosti,“ povedal predseda základnej organizácie vodičov MHD pri DPMK Ivan Horváth.

Na rokovaní zastupoval vedenie mesta Košice riaditeľ magistrátu Marcel Čop. Hovorca magistrátu Dušan Tokarčík označil mesto pri rokovaniach za mediátora, s kompromisným návrhom však súhlasí. Pripomenul, že o rozpočte bude napokon rozhodovať MsZ.

Odborári predtým kritizovali, že primátor Jaroslav Polaček na rokovaní nebude. Za jeho neúčasť mohla podľa mesta dlhodobo plánovaná služobná cesta. Situáciu týkajúcu sa DPMK kritizoval napríklad aj bývalý košický primátor a poslanec NR SR Richard Raši, podľa ktorého ju zapríčinil primátor Polaček a strany bývalej vládnej koalície.

Utorkový ostrý štrajk paralyzoval košickú MHD, v rannej dopravnej špičke prispel aj k zvýšenému zdržaniu na cestách v meste oproti bežnému dňu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny