Na hlavný obsah

Košický župan Rastislav Trnka ostáva na slobode

Rozhodol o tom Najvyšší súd SR.

Košický župan Rastislav Trnka ostáva na slobode
Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka. Foto: TASR

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka do väzby nepôjde. V pondelok (27. 2.) o tom rozhodol Najvyšší súd SR. Ten zamietol sťažnosť prokurátora proti nevzatiu Trnku do väzby Špecializovaným trestným súdom (ŠTS). Najvyšší súd však skonštatoval dôvodnosť trestného stíhania župana. Rozhodnutie je právoplatné.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS prepustil šéfa KSK 19. februára zo zadržania na slobodu. Na rozdiel od NS SR konštatoval neexistenciu materiálnych podmienok na rozhodovanie o väzbe.

Obvinenie bolo podľa sudcu pre prípravné konanie ŠTS založené na jednej vete zo svedeckej výpovede, ktorú obvinený poprel. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v sťažnosti namietal, že pravdivosť svedeckej výpovede potvrdila ďalšia osoba.

Trnka na pondelkovom verejnom zasadnutí využil právo nevypovedať. Po súde však pre médiá povedal, že naďalej bude obhajovať svoje práva, pretože sa cíti nevinný v celom rozsahu. Vo funkcii košického župana chce ostať. „Zatiaľ nevidím dôvod na to, aby som sa vzdával svojho práva na prezumpciu neviny,“ odôvodnil svoje rozhodnutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko