Na hlavný obsah

Krúpa je za to, aby Slovensko dalo Ukrajine stíhačky

Ústavní právnici však musia posúdiť, či má na to vláda kompetencie.

V diskusnej relácii o 5 minút 12 sa k aktuálnym politickým témam vyjadrovali Juraj Krúpa z SaS (vpravo), Richard Takáč (Smer-SD) a Peter Pčolinský zo Sme rodina (vpravo).
V diskusnej relácii o 5 minút 12 sa k aktuálnym politickým témam vyjadrovali Juraj Krúpa z SaS (vpravo), Richard Takáč (Smer-SD) a Peter Pčolinský zo Sme rodina (vpravo).Foto: RTVS

Poslanec Juraj Krúpa zo strany SaS je za to, aby Slovensko dalo Ukrajine stíhačky MiG-29. „Je to pre nás jedinečná príležitosť ako zužitkovať techniku, ktorú už nevyužívame,“ vyhlásil.

Zdôraznil však, že to, či má na to kompetencia súčasná dočasne poverená vláda musia posúdiť ústavní právnici.

Myslí si, že Slovensko by za stíhačky mohlo dostať napríklad nemecké tanky Leopard. „Naša ťažká mechanizovaná brigáda by mohla byť prezbrojená na západnú výzbroj v podstate zadarmo, takže je to veľmi výhodné,“ uviedol.

Podpredseda parlamentu a podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský uviedol, že ich strana si počká na ústavnoprávne riešenie tohto problému. „Či to vláda môže urobiť, to je zásadná otázka, na ktorú nemáme odpoveď. Potom k tomu strana Sme rodina zaujme stanovisko,“ skonštatoval.

Zároveň upozornil na to, že Slovensko predmetné stíhačky v súčasnosti už nevyužíva. „Sú to staré šroty. Ich servis stál 50 miliónov eur ročne a sú uzemnené. Teraz ten servis nemá kto vykonávať. Technici, ktorí sa o ne starali boli Rusi, ktorí už odišli zo Slovenska,“ povedal.

Pčolinský dodal, že nie je zástancom toho, aby Slovensko svoj majetok niekomu darovalo. „Som za to, aby sme dostali zaplatené. Či už z Európskej únie alebo od Ukrajiny,“ uviedol.

Skorší termín predčasných volieb?

Podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč tvrdí, že vláda v otázke darovanie stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu nemá legitimitu na rozhodovanie. Jediným riešením je podľa neho čo najskorší termín predčasných volieb. Hovoril o júnovom termíne. Poslanci pritom už odhlasovali, že voľby sa uskutočnia 30. septembra.

„Sme pripravení podporiť čo najskorší termín konania predčasných volieb,“ reagoval Pčolinský. Krúpa bol vo vyjadreniach opatrnejší. „Uvidíme s čím príde strana Smer a ako sa bude situácia vyvíjať a potom zaujme stanovisko,“ uviedol. On sám by pritom podľa vlastných slov za júnový termín volieb zahlasoval.

Káčerove vyjadrenia

Politici reagovali aj na vyhlásenia dočasne povereného ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera. Ten počas uplynulého týždňa vyhlásil, že ak by sa Rusku podarilo zabrať Ukrajinu, tak by Slovensko čelilo územným nárokom Maďarska.

Pčolinský si myslí, že jeho vyjadrenia boli nezodpovedné. „Nebolo to veľmi diplomatické, myslím si, že by mal vážiť slová. Každopádne každý národ má právo na sebaurčenie a právo brániť svoje hranice. Verím, že nikdy nedôjde k tomu, aby Slovenská republika musela brániť svoje územie,“ uviedol.

Podľa Krúpu to nebolo na mieste a minister trošku prestrelil. „Ale myslím si, že je legitímne sa o týchto veciach baviť,“ dodal.

Naopak Richard Takáč hovorí, že Káčerove vyjadrenia boli úplne za čiarou. „Myslím si, že prezidentka mala tohto ministra stiahnuť,“ upozornil.

Takáč poprel, že hovorili o mobilizácii

Takáč zároveň uviedol, že Smer-SD vo svojich vyjadreniach priamo nehovoril o možnosti mobilizácie na Slovensku pre vojnu na Ukrajine. Podľa neho vytrhli niektoré vyhlásenia z kontextu.

„Môžeme vychádzať z toho, čo všetko Heger robí. Na prvom mieste má hlavne Ukrajinu a nie občanov Slovenska,“ vyhlásil k tejto téme Takáč. „Bol by schopný spraviť všetko,“ dodal

Peter Pčolinský poslancov Smeru vyzval, aby nešírili „sprosté klamstvo“. „Žiadna mobilizácia sa nekoná,“ zdôraznil. „Ja byť generálny prokurátor, tak vás odstíham za šírenie poplašnej správy,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko