Na hlavný obsah

Lekári nie sú spokojní s plnením memoranda

Tvrdia, že sa zatiaľ splnili tri z jeho ôsmich bodov.

Lekári nie sú spokojní s plnením memoranda
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Lekárski odborári opäť kritizujú poverenú vládu. Tvrdia, že sa ich problémami zaoberala – len kým lekári nestiahli výpovede. Z ôsmich požiadaviek z vlaňajšieho memoranda považujú za splnené iba tri. Podľa ministerstva zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) – vyjadrenia odborárov sú účelové a niektoré zmeny potrebujú viac času.

Viac ako 2 000 lekárov bolo na odchode a kolaps v zdravotníctve za dverami. Do hry vtedy vstúpila prezidentka, ktorá premiéra vyzvala, aby požiadavky lekárov, za ktorých boli ochotní svoje výpovede stiahnuť, zakotvili do memoranda.

Koncom novembra ho s premiérom aj ministrom zdravotníctva odborári podpísali a výpovede napokon stiahli. Vláda sa zaviazala, že zlepší financovanie nemocníc, zreformuje vzdelávanie nových zdravotníkov, zdvihne platy lekárom a sestrám a urobí aj zmeny pri optimalizácii siete nemocníc. O necelé tri mesiace neskôr odborári už bilancujú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Podarilo sa nám zvýšiť mzdy sestrám, zvýšili sa mzdy lekárom, zrušilo sa zdaňovanie vzdelávania zdravotníkov a čiastočne sa zlepšilo vzdelávanie mladých lekárov,“ skonštatoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Lekárski odborári vítajú, že dnes už poverená vláda tieto požiadavky splnila – vrátanie zvyšovania platov. Na zlepšenie slovenského zdravotníctva je však podľa nich dôležité splniť aj tie ďalšie. Visolajský menoval podporu tvorby nových lekárov, podporu lekárskych fakúlt a riešenie problémov lekárskych fakúlt.

Vláda si neplní záväzky

Poverená vláda si teda podľa odborárov neplní svoje záväzky ako má. O vyjadrenie sme preto požiadali povereného premiéra. Jeho kancelária nás však odkázala na ministerstvo zdravotníctva. Podľa rezortu si niektoré body z memoranda pýtajú viac času.

„O vykonaných aj plánovaných krokoch rezortu boli informovaní zástupcovia Lekárskeho odborového združenia v utorok 7. februára. Informoval ich o tom priamo minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Tvrdenia Lekárskeho odborového združenia preto vnímame ako účelové,“ povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Visolajský na otázku, či sa odborári obrátia na prezidentku odpovedal, že ak to bude nevyhnutné, spravia všetky kroky, tak ako sme sľúbili pacientom a lekárom.

„V prípade, ak sa obrátia aj títo na prezidentskú kanceláriu, alebo aj na mňa osobne, tak samozrejme, s nimi budem rokovať,“ dodala prezidentka Zuzana Čaputová.

„Hrozba odchodu nie len odchodu lekárov, ale aj opätovného problému, štrajkov a možno aj výpovedí je opäť na stole,“ poznamenal podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši.

Odborári však upokojujú, že výpovede opäť podávať nebudú a zatiaľ nejdú ani štrajkovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko