Na hlavný obsah

Lepším riešením sú septembrové voľby, než by boli februárové, tvrdí Krajniak

Tomáš hovorí, že septembrový termín je nedôstojný.

Lepším riešením sú septembrové voľby, než by boli februárové, tvrdí Krajniak
Hosťami diskusnej relácie Sobotné dialógy boli v sobotu (4. 2.) Milan Krajniak (Sme Rodina) a Erik Tomáš (nezaradený). Foto: RTVS

Voľby mali byť skôr, ale súčasne je lepšie, keď budú voľby v septembri, ako keby boli vo februári 2024. Uviedol to v sobotu (4. 2.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedol dočasne poverený minister páce Milan Krajniak (Sme rodina). Dodal, že februárový termín považoval za najhoršie riešenie.

Podpredseda strany Hlas-SD a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Erik Tomáš hovorí o nedôstojnom odchode vlády, a to z dôvodu, že predčasné voľby sa schválili až na desiaty mesiac po jej páde. Fakt, že odvolaná vláda bude vládnuť ešte „necelý rok“ označil ako nebezpečný precedens do budúcnosti.

Tomáš sa domnieva, že ak by predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) trval na tom, že by voľby boli ešte v prvom polroku roku 2023, mohlo dôjsť k dohode o skoršom termíne predčasných parlamentných volieb. A to pod hrozbou nástupu úradníckej vlády.

Krajniak si nemyslí, že strana podporením všetkých termínov predčasných volieb hrala „neférovú hru“. Išlo podľa neho len o hľadanie zhody vo vláde, aby sa našiel kompromis pri vyhlásení tohto termínu. Dohodu považuje za „koniec chaosu“.

Skoršie rozmrazenie dôchodkov?

Pri rozmrazení dôchodkov je zhoda. Krajniak ho považuje za legitímne aj vzhľadom na vysokú infláciu. Je reálne, že dôchodky sa rozmrazia skôr ako v januári 2024.

Hlas-SD navrhuje, aby sa všetky dôchodky valorizovali dvakrát – v januári aj v júli. Po konzultácii s ministerstvom práce by mohli zabezpečiť, aby sa dôchodky v júli zároveň rozmrazili, povedal Tomáš.

Krajniak si myslí, že dôchodcom s najnižšími dôchodkami je potrebné pomôcť viac, než je to ukotvené v aktuálnom mechanizme. Chce, aby sa ich dôchodky valorizovali väčším percentom, než zvyšku penzistom. Plánuje navrhnúť valorizáciu pevnou sumou, a to, napríklad o 45 eur. Išlo by o mimoriadnu valorizáciu.

„Tým by sme percentuálne dôchodcom s najnižšími dôchodkami pomohli viac ako tým, ktorí majú 900-eurový dôchodok. Ak to má ale plniť aj sociálnu funkciu, či by to nebolo pre ľudí lepšie,“ dodal dočasne poverený minister s tým, že návrh chce prediskutovať pri najbližšom stretnutí.

Tomáš si myslí, že tento návrh by zvyšok dôchodcov ukrátil. Pôvodný návrh by valorizoval dôchodky o vyššiu cenu, preto ho považuje za lepší. Kritizoval zamrazenie dôchodkov.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko