Na hlavný obsah

List europoslancov upozorňuje EÚ na porušovanie ľudských práv v Číne

Totalitná Komunistická strana Číny sa podľa nich musí za svoje zločiny zodpovedať.

List europoslancov upozorňuje EÚ na porušovanie ľudských práv v Číne
Na ilustračnej snímke vlajka Číny. Foto: Unsplash

Slovenská poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Miriam Lexmann (KDH) v piatok (17. 2.) spolu s ďalšími 22 europoslancami z deviatich členských krajín EÚ vyzvala lídrov Únie, aby naplno využili aktuálny Dialóg o ľudských právach s Čínou a upozornili na neakceptovateľné porušovanie ľudských práv a zločinov proti ľudskosti.

List poslancov zo štyroch rôznych politických frakcií upozorňuje, že „totalitná Komunistická strana Číny sa musí za svoje zločiny zodpovedať“.

Skupina poslancov svoje stanovisko zverejnila v liste adresovanom šéfovi diplomacie EÚ Josepovi Borrellovi. Ako aj osobitnému predstaviteľovi EÚ pre ľudské práva Eamonovi Gilmorovi.

„Nemôžeme si pred týmto terorom zatvárať oči rovnako, ako si nemôžeme dovoliť, aby sa čínska komunistická strana vyhýbala zodpovednosti prostredníctvom svojich cynických pokusov o zmenu medzinárodných ľudskoprávnych noriem,“ píše sa v liste, ktorý iniciovala Lexmann.

Dvadsať zločinov proti ľudskosti

Europoslanci vymenovali 20 konkrétnych zločinov proti ľudskosti a porušení ľudských práv. A to napríklad hromadné sledovanie občanov v Číne a Hongkongu, zločiny proti ľudskosti v oblasti Sin-ťiang a v Tibete či rastúci útlak v Hongkongu a využívanie čínskeho bezpečnostného zákona na potlačenie prodemokratických snáh.

Spomenuli aj extrateritorialitu tohto zákona (jeho platnosť mimo čínskeho územia) a čínske policajné stanice vo viacerých členských štátoch EÚ.

V liste menovali konkrétnych občanov, politikov, aktivistov, náboženských predstaviteľov, misionárov či umelcov, ktorých čínske úrady z rôznych dôvodov zatkli, uväznili, mučili alebo ktorí sú nezvestní.

Lexmann s kolegami vyslovila aj jednoznačný nesúhlas s donedávna plánovanou návštevou guvernéra čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang Erkina Tuniyaza v Bruseli. Tuniyaz pod tlakom silného nesúhlasu svoju návštevu Bruselu napokon sám zrušil.

„Je nezodpovedné a neúctivé, ak demokratické vlády pozývajú na stretnutia verejných činiteľov, ktorí sú zapojení do zločinov proti ľudskosti.

Ak EÚ nebude principiálna vo svojich hodnotách a poukazovaní na hrubé porušovanie ľudských práv a medzinárodných dohovorov zo strany diktátorských režimov, tak sa sama stane obeťou ich praktík a vazalom ich ekonomických záujmov. V dôsledku toho znásobí našu zraniteľnosť a ohrozí našu bezpečnosť,“ vysvetlila poslankyňa.

Tá je členkou Výboru EP pre zahraničné veci a podpredsedníčka Medziparlamentnej aliancie pre Čínu (IPAC).

Zo slovenských europoslancov sa pod otvorený list podpísali aj Vladimír Bilčík (Modrá koalícia), Peter Pollák (OĽaNO) a Ivan Štefanec (KDH).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet