Na hlavný obsah

Lyžiari často zabúdajú na pravidlá alebo ich vôbec nepoznajú

Na bezpečnosť v Žilinskom kraji dohliada polícia.

Lyžiari často zabúdajú na pravidlá alebo ich vôbec nepoznajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Jarné prázdniny sú v plnom prúde a lyžiarske svahy praskajú vo švíkoch. Obdobie v ktorom horskí záchranári evidujú najväčší príjem tiesňových volaní. Lyžiari často zabúdajú na pravidlá alebo ich vôbec nepoznajú. Na bezpečnosť v Žilinskom kraji dohliada polícia.

Prílišné riskovanie, nezodpovednosť, preceňovanie schopností, či alkohol. To sú podľa záchranárov najčastejšie dôvody ťažkých úrazov na lyžiarskych svahoch. Napriek tragickým udalostiam zo stredísk v uplynulých dňoch lyžiari pravidlá podceňujú.

„Ktorí si myslia že sú na pretekárskom svahu a samozrejme aj u nás sa stáva že neberú tú ohľaduplnosť voči ostatným lyžiarom a tou rýchlosťou a tou agresívnou jazdou ohrozujú aj iných,“ uviedol Peter Madera, riaditeľ strediska Kubínska hoľa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aj to sú dôvody, prečo lyžiari v strediskách častejšie stretávajú políciu. Preventívno-bezpečnostnou akciou chcú apelovať na dodržiavanie takzvaného bieleho kódexu, teda pravidiel správneho lyžovania.

Na bezpečnosť na Kubínskej holi dohliadala aj kriminálna polícia v civilnom oblečení. Kontrole sa nevyhli ani vodiči.

Policajti lyžiarom vysvetľovali napríklad to, aby pri potrebe zastať na svahu zišli na kraj zjazdovky.

„Hlavne kde sa láme horizont, aby lyžiari zbystrili pozornosť, lebo pod ním môže niekto ležať, alebo sa nachádzať, môže to byť dieťa alebo zranená osoba,“ povedal Tibor Šándor, preventista Okresného riaditeľstva PZ v Dolnom Kubíne. Po zrážke by mal lyžiar zistiť, či nezostal niekto zranený.

„Takáto osoba ktorá by zapríčinila zrážku, odíde z takého miesta tak môže sa potom dopustiť aj protiprávneho konania a to neposkytnutia prvej pomoci,“ dodal Šándor.

Priamo na svahoch dozerá na lyžiarov špeciálna služba. Niekde ju volajú aj skipatrola.

„Môžeme zablokovať skipass takýmto lyžiarom neprispôsobivým, ale to je všetko čo môžeme robiť,“ ozrejmil Peter Madera, riaditeľ strediska Kubínska hoľa.

Počas jarných prázdnin sú lyžiarske svahy preplnené. Aj preto je potrebné byť obzvlášť opatrný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny