Na hlavný obsah

Lyžovanie-MS: Zlato v super-G získala Bassinová

Rozhodla obráková slučka.

Lyžovanie-MS: Zlato v super-G získala Bassinová
Na snímke talianska lyžiarka Marta Bassinová. Foto: TASR/AP

Talianska lyžiarka Marta Bassinová sa v stredu (8. 2.) vo francúzskom dejisku Courchevel/Meribel stala novou majsterkou sveta v super-G. Američanku Mikaelu Shiffrinovú zdolala o 11 stotín sekundy.

Za už 12-násobnou medailistkou z MS a celkovo 15-násobnou z vrcholných podujatí skončili zhodne na bronzovej priečke Rakúšanka Cornelia Hütterová a Nórka Kajsa Lieová Vickhoffová (obe +0,33 s).

Rakúsko získalo bronz aj v tretej súťaži šampionátu. Okrem toho má aj striebro, ale zlato zatiaľ len Francúz a dve Talianky.

Druhý titul kariéry

Bassinová si svoj druhý majstrovský titul kariéry a prvý v klasickej disciplíne vybojovala v dolnej pasáži.

Na prvom i druhom úseku mala v priamejšom sklze pri svojej nízkej hmotnosti najpomalšie medzičasy z celého širšieho okruhu favoritiek, ale ako jediná špičkovo zvládla ťažkú kombináciu dvoch bránok po dvoch tretinách trate.

Pretekárky museli vo veľkej rýchlosti urobiť dva oblúky na spôsob obrovského slalomu a nesmeli stratiť rýchlosť do plochejšieho výjazdu. Záverečných cca 15 sekúnd z poldruhaminútového kurzu malo už komplet „obrákovú“ fazónu, čo celkovej víťazke tejto disciplíny z predminulej sezóny samozrejme maximálne vyhovovalo.

Bassinová do stredy vyhrala okrem zlata v paralelke len 6 obrovských slalomov v SP, v superobrovskom slalome ju zdobili 4 nižšie pódiové umiestnenia.

Shiffrinovej striebro

Shiffrinovej striebro nie je neúspech fenomenálnej zjazdárky, ale v super-G už získala titul na predminulom šampionáte a na predchádzajúcom oň prišla po chybe krátko pred cieľom.

V Cortine skončila bronzová, teraz skompletizovala pódiové kovy, lenže po prvých dvoch medzičasoch opäť siahala na zlato. Išla čisto, dole až príliš „poslušne“ a navyše jej sklznice a hrany do cieľa zneistila inkriminovaná slučka.

V technicky najťažšej kombinácii bránok sa najvýraznejšie skončili medailové nádeje obhajkyne titulu Lary Gutovej-Behramiovej. Švajčiarka mala skvelé medzičasy, po 40 sekundách takmer polsekundový náskok na Bassinovú, ale tvrdý prejazd do „obrákovej“ sekcie ju so stratou 37 stotín odsunul na 6. priečku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport