Na hlavný obsah

Macron by mohol Putinovi odobrať najvyššie francúzske vyznamenanie

Čaká však na tú "správnu chvíľu".

Macron by mohol Putinovi odobrať najvyššie francúzske vyznamenanie
Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok (10. 2.) uviedol, že by mohol ruskému prezidentovi Vladmirovi Putinovi odobrať najvyššie francúzske vyznamenanie. Čaká však na tú „správnu chvíľu“. Informovala o tom agentúra AFP.

Putinovi udelili Rad čestnej légie v roku 2006, keď boli vzťahy Moskvy s Parížom a Západom lepšie. No po tom, čo Putin takmer pred rokom nariadil inváziu na Ukrajinu, sa vzťahy Ruska s Európskou úniou zhoršili. EÚ na Moskvu uvalila sériu prísnych ekonomických sankcií.

Po štvrtkom (9. 2.) samite Európskej únie, kde európski lídri zvažovali zvýšenie dodávok zbraní na Ukrajinu, Macron uznal, že otázka týkajúca sa Putinovej medaily je „symbolická, avšak dôležitá“.

Čaká na správnu chvíľu

Macron uviedol, že aj keď si myslí, že má právo toto vyznamenanie šéfovi Kremľa odobrať, „nie je to rozhodnutie, ktoré urobí dnes“.

Podľa francúzskeho prezidenta sú totiž takéto rozhodnutia vždy významné. „Myslím si, že musíte zhodnotiť tú správnu chvíľu, kedy ich prijať,“ uviedol Macron.

V stredu (8. 2.) toto vyznamenanie udelil šéf Elyzejského paláca aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý bol na vopred neohlásenej návšteve Francúzska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet