Na hlavný obsah

Mariána Kučerku zadržali v Bosne a Hercegovine

Jeho advokát to poprel.

Mariána Kučerku zadržali v Bosne a Hercegovine
Na archívnej snímke bývalý policajný vyšetrovateľ Marián Kučerka. Foto: TASR

Bývalého policajného vyšetrovateľa Mariána Kučerku zadržali v Bosne a Hercegovine. Informáciu o tom priniesol Denník N, ktorý sa odvolával na bosniansky server avaz.ba.

Podľa portálu bosnianske federálne jednotky v stredu (1. 2.) „zadržali Slováka M. K., narodeného 18. marca 1983, na ktorého vydali medzinárodný zatykač.“

Ako priblížil Denník N, dátum narodenia sa zhoduje s tým, ktorý je na Kučerkovom zatykači. Rovnako sa zhoduje informácia o tom, že zatykač na obvineného vydali pre obvinenie z trestného činu korupcie.

Advokát informáciu poprel

Podľa informácií Denníka N mal Kučerkov advokát Martin Bezák informáciu o zadržaní svojho klienta poprieť. Na políciu vraj prišiel dobrovoľne po tom, ako zistil, že na neho vydali medzinárodný zatykač.

Potvrdil však, že v Bosne a Hercegovine prebieha konanie o tom, či Kučerku vydajú alebo nevydajú na Slovensko.

Bezák zároveň spochybňuje vydanie medzinárodného zatykača. Sudca, ktorý ho vydal, je podľa neho v príbuzenskom vzťahu s prokurátorom Ondrejom Repom, ktorý mal údajne na Kučerku vyvíjať nátlak, aby sa priznal. Neskôr tvrdenia o nátlaku odvolal.

Trvá však na tom, že táto skutočnosť bude zohľadnená pri rozhodovaní o Kučerkovom vydaní na Slovensko.

Zrušené pojednávanie

Vo štvrtok (2. 2.) sa malo konať pojednávanie v trestnej veci obžalovaného Kučerku, no termín podľa hovorkyne Najvyššieho súdu SR Alexandry Važanovej zrušili.

Naposledy v tejto záležitosti predseda senátu zrušil termín zasadnutia určený na 19. januára. Obžalovaný totiž prostredníctvom svojho obhajcu oznámil, že sa na verejné zasadnutie nedostaví pre svoj zdravotný stav.

Ten mu údajne nedovoľoval vycestovať z Bosny a Hercegoviny. Súd následne na obžalovaného vydal Európsky zatýkací rozkaz.

Predtým sa taktiež viackrát ospravedlnil z vytýčených zasadnutí. Vlani v novembri ako dôvod svojej neprítomnosti uviedol úraz. Zdravotný stav sa mu mal zhoršiť aj pred zasadnutím, ktoré vytýčili na 12. januára. Údajne mal problémy so srdcom a krvným tlakom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko