Na hlavný obsah

Matovič vyzval prezidentku na stiahnutie Káčera. Ona to považuje za súčasť kampane

Výrok považuje za nešťastne sformulovaný.

Matovič vyzval prezidentku na stiahnutie Káčera. Ona to považuje za súčasť kampane
Na snímke dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Foto: TASR

Líder OĽANO Igor Matovič vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby „stiahla“ dočasne povereného ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera z funkcie. Odôvodnil to jeho výrokmi o možnom nároku Maďarska na slovenské územie.

Prezidentka považuje výzvu za súčasť začínajúcej sa predvolebnej kampane. Káčerov výrok považuje Čaputová za nešťastne sformulovaný. Zároveň uviedla, že odobrať poverenie ministra môže v odvolanej vláde na návrh premiéra.

„Prezidentku prakticky každý týždeň niekto vyzýva k odvolaniu nejakého ministra. V odvolanej vláde prezidentka odoberá poverenie ministra na návrh premiéra, pričom nemôže vymenovať inú osobu na jeho miesto. Takéto výzvy preto považuje za súčasť začínajúcej sa predvolebnej kampane,“ reagoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Matovič a poslanec Národnej rady György Gyimesi (OĽANO) vyzvali vo štvrtok (9. 2.) prezidentku, aby Káčera odvolala. Podľa Matoviča nie je hodný byť naďalej ministrom, pretože nechráni záujmy SR, ale „iných mocností“, ktorým podľa jeho slov vyhovuje, aby sa Maďari a Slováci nenávideli tak ako v 90. rokoch.

Reakcia Hegera

Slovné prestrelky týkajúce sa  vyjadrení dočasne povereného ministra zahraničných vecí nepatria na verejnosť a politickú scénu, obzvlášť ak sú ich aktéri súčasťou koalície. V reakcii na medializované vystúpenie poslancov Matoviča, Gyimesiho a Káčera to uviedol dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

„Určite si takéto veci vieme vyrokovať za zatvorenými dverami, takéto slovné prestrelky na verejnosti odmietam, vôbec nie sú vhodné,“ uviedol Heger, ktorý sa zúčastňuje na samite EÚ v Bruseli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko