Na hlavný obsah

Medzinárodný tím pozastavil vyšetrovanie zostrelenia lietadla MH17 nad Ukrajinou

To si v roku 2014 vyžiadalo 298 životov.

Medzinárodný tím pozastavil vyšetrovanie zostrelenia lietadla MH17 nad Ukrajinou
Na snímke budova európskeho justičného orgánu Eurojust. Foto: TASR/AP

Medzinárodný tím pozastavil vyšetrovanie zostrelenia lietadla MH17 nad separatistickým územím na východe Ukrajiny, ktoré si v roku 2014 vyžiadalo 298 životov. Na tlačovej konferencii v holandskom Haagu o tom v stredu (8. 2.) podľa agentúry AP informovali vyšetrovatelia.

Uviedli, že nemajú dostatok dôkazov, aby mohli trestne stíhať ďalšie osoby, vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina. Vlani v novembri holandský súd pre zostrelenie malajzijského lietadla odsúdil v neprítomnosti na doživotie dvoch Rusov a jedného ukrajinského separatistu.

Holandská vyšetrovateľka Digna van Boetzelaerová v stredu vyhlásila, že vyšetrovanie dosiahlo svoj limit. Vyšetrovatelia tak síce napríklad majú „silné indície“, že ruský prezident Putin rozhodol o dodaní raketového systému Buk proruským separatistom na východe Ukrajiny.

Práve ten potom lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru 17. júla 2014 zostrelil. Dôkazy sú ale nedostatočné na začatie trestného stíhania. Podobne je to podľa nej tiež v prípade ďalších podozrivých.

Premiér Holandska Mark Rutte v stredu fakt, že vyšetrovanie sa skončilo bez ďalšieho trestného stíhania, označil za „horké sklamanie“. „Budeme aj naďalej volať Ruskú federáciu ku zodpovednosti za jej úlohu v tejto tragédii,“ zdôraznil vo vyhlásení.

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v reakcii uviedol, že sa Kyjev rovnako pokúsi využiť všetky existujúce právne mechanizmy, aby dohnal Putina na zodpovednosť za zostrelenie lietadla.

Holandský súd vlani dospel k záveru, že dopravný stroj spoločnosti Malaysia Airlines zostrelila raketa ruskej výroby odpálená z poľa na východe Ukrajiny, ktorý v tom čase kontrolovali proruskí separatisti.

Rusko podiel na tragédii odmieta

Rusko, ktoré akýkoľvek podiel na tragédii odmieta, verdikt označilo za politickú objednávku.

Konkrétne sudcovia za vinných zistili Rusov – Igora Girkina a Sergeja Dubinského – a tiež ukrajinského občana Leonida Charčenka, a to z toho, že pomáhali s prevozom a inštaláciou odpaľovacieho systému, hoci to neboli oni, kto raketu vypálil.

Odsúdení zostávajú na úteku a je nepravdepodobné, že si trest odpykajú. Predpokladá sa, že sa všetci nachádzajú v Rusku, ktoré ich nechce vydať.

Vyšetrovací tím bol zložený z expertov z Holandska, Austrálie, Malajzie, Belgicka a Ukrajiny. Z Holandska pochádzalo najviac 196 obetí nešťastia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet