Na hlavný obsah

Messi sa stal Hráčom roka 2022 podľa FIFA

V ankete zdolal Karima Benzemu či Kyliana Mbappeho.

Messi sa stal Hráčom roka 2022 podľa FIFA
Na snímke argentínsky útočník PSG Lionel Messi. Foto: TASR/AP

Argentínčan Lionel Messi sa stal Hráčom roka 2022 podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Útočník Paríža St. Germain zdolal v ankete ďalších finalistov, Francúzov Karima Benzemu z Realu Madrid a svojho spoluhráča Kyliana Mbappeho.

Tridsaťpäťročný Messi na MS v Katare ako kapitán priviedol Argentínu k finálovému triumfu nad Francúzskom 4:2 po jedenástkovom rozstrele. Duel sa skončil v riadnom hracom čase 2:2 a 3:3 po predĺžení.

Messi strelil v zápase dva góly a premenil aj svoj pokus v rozstrele. Získal tak poslednú veľkú trofej, ktorá mu chýbala v zbierke a dostal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča MS 2022. Stal sa prvým hráčom v histórii, ktorý toto individuálne ocenenie získal druhýkrát v kariére. Parížanom pomohol k zisku ligového titulu a k triumfu vo francúzskom Superpohári.

„Je to pre mňa obrovská pocta stáť tu. Ďakujem spoluhráčom a trénerovi Scalonimu. Bez nich by som tu nemohol byť. Je to ocenenie pre nás všetkých. Vykonali sme skvelú prácu. Nie každému sa podarí byť majstrom sveta. Splnil sa mi sen, v ktorý som dúfal tak dlho. Konečne sa mi to podarilo a bola to tá najkratšia vec, čo sa mi stala,“ poďakoval sa pri preberaní ceny Messi.

Ďalšie výsledky ankety

Anketa sa siedmykrát konala pod názvom The Best FIFA Football Awards. Za najlepšiu futbalistku vyhlásili Španielku Alexiu Putellasovú z FC Barcelona, ktorá obhájila prvenstvo z minulého roka.

Najlepším brankárom sa stal Emiliano Martinez z Aston Villy, ktorý pomohol Argentíne k triumfu na MS v Katare. V ankete uspel v konkurencii belgického brankára Thibauta Courtoisa a Maročana Yassineho Bounoa.

Poctu pre najlepšieho trénera si vyslúžil tréner argentínskej reprezentácie Lionel Scaloni, ktorý na tróne vystriedal Nemca Thomasa Tuchela. V hlasovaní dostal viac hlasov ako Pep Guardiola (Španielsko/Manchester City) a Carlo Ancelotti (Taliansko/Real Madrid).

Najkrajší gól podľa hlasujúcich trénerov a kapitánov národných tímov strelil poľský hendikepovaný futbalista Marcin Oleksy. Cenu Fair play získal gruzínsky futbalista Luka Lochošvili, ktorý rýchlou reakciou pomohol zachrániť život súperovho hráča. V minulosti pôsobil aj na Slovensku, keď hral za Žilinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport