Na hlavný obsah

Mimoriadna schôdza k termínu predčasných volieb sa opäť odkladá, sociálni demokrati hovoria o kabarete

Vyzývajú prezidentku, aby zvolala stretnutie politických lídrov.

Mimoriadna schôdza k termínu predčasných volieb sa opäť odkladá, sociálni demokrati hovoria o kabarete
Na snímke plénum pred otvorením mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Foto: TASR

Mimoriadna schôdza o zmene termínu predčasných volieb a nesúhlase s darovaním stíhačiek Ukrajine sa opäť odkladá. Parlament nebol uznášaniaschopný.

Zo strán pôvodnej koalície sa ozýva, aby si opozícia zabezpečila prítomnosť všetkých svojich poslancov. Sociálni demokrati to považujú za kabaret. Sú presvedčení, že ich oponenti nechcú predčasné voľby pred letom.

Prezidentku Zuzanu Čaputovú preto vyzývajú, aby zvolala veľké stretnutie politických lídrov a osobne riešila vzniknutú situáciu. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Matovič kritizuje svojich oponentov

O zmene termínu predčasných volieb z jesenného na letný sa bude v parlamente hovoriť až v polovici marca. Mimoriadna schôdza, ktorú iniciovala na túto tému opozícia, sa opäť presúva pre neuznášaniaschopnosť pléna.

Líder OĽANO Igor Matovič kritizuje svojich oponentov, že nie sú všetci do jedného v práci. „Nechodiť do práce, z ľudí si robiť srandu, tváriť sa, ako im záleží na predčasných voľbách alebo stíhačkách. No keď majú možnosť, ani neprídu do práce. Ľudia si urobia obraz sami,“ uviedol.

Otvorený list prezidentke

Líder opozičnej strany Smer-SD Robert Fico hovorí o kabarete. Pôvodná koalícia úmyselne blokuje parlament, keďže nechce skoršie parlamentné voľby. „Všetci relevantní hráči sú za júnový termín, ale keď príde k činom, tak ‚skutek utek‘,“ uviedol.

Smer-SD posiela prezidentke otvorený list. Hlavu štátu vyzýva, aby zorganizovala stretnutie politických lídrov, na ktorom by sa vyriešila situácia okolo skoršieho termínu predčasných volieb. Sociálni demokrati v tejto súvislosti počítajú aj s možnosťou vymenovania úradníckej vlády. Týmto krokom podmieňujú skoršie predčasné voľby OĽANO či SaS.

Na snímke opozičný poslanec Robert Fico.
Na snímke opozičný poslanec Robert Fico.Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová nedávno reagovala, že vymenovanie úradníckej vlády je krajné riešenie a nateraz sa tak urobiť nechystá.

Nezaradený poslanec parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) tvrdí, že pokiaľ liberáli nevyšlú signál ohľadne hlasovania za skorší termín predčasných volieb, treba sa zmieriť s jesenným termínom.

„Tento maratón pokusov má ešte pár dní šancu na uskutočnenie. Pokiaľ však strana SaS nedá 15 poslancov, tak s tým asi treba prestať a začať sa pripravovať na volebnú kampaň k voľbám 30. septembra,“ uviedol.

Parlament sa možno zíde o niečo skôr

Tento týždeň sa napriek tomu možno parlament ešte raz zíde. V kuloároch sa špekuluje, že vláda by mala v stredu (1. 3.) odsúhlasiť darovanie MiG-ov 9 Ukrajine.

Poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sa chce následne postaviť pred poslancov a žiadať ich o súhlas. Problém je, že odvolaná vláda nemá mandát na rozhodovanie o zásadných otázkach zahraničnej politiky.

Podľa viacerých ústavných právnikov spadá rozhodnutie darovať nadzvukové lietadlá susednému štátu do tejto kategórie. Na vyjasnení tejto otázky už pracujú viacerí experti, ktorých oslovil odvolaný premiér Eduard Heger (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál