Na hlavný obsah

Minister školstva zrušil tohtoročné testovanie piatakov

To sa malo pôvodne uskutočniť 17. mája.

Minister školstva zrušil tohtoročné testovanie piatakov
Piataci počas celoslovenského testovania žiakov piateho ročníka. Foto: TASR

Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký zrušil tohtoročné externé testovanie žiakov piateho ročníka základných škôl. To sa malo pôvodne uskutočniť 17. mája. Vyplýva to z rozhodnutia ministra školstva, ktoré v stredu (1. 2.) zverejnili na webe rezortu školstva.

Dôvodom zrušenia tohtoročného Testovania 5 sú opatrenia, ktorých účelom bolo obmedzenie šírenia ochorenia COVID-19, čím došlo k výraznému zásahu do školského vyučovania v školách.

„Opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 viedli predovšetkým k prechodu na dištančné vzdelávanie, čo mohlo v niektorých prípadoch viesť k rozdielnej kvalite poskytovaného vzdelávania v závislosti od možností jednotlivých škôl. Dištančné vzdelávanie malo zároveň negatívny vplyv aj na psychiku žiakov,“ uvádza sa v rozhodnutí.

Zároveň v súvislosti s postupným zavádzaním opatrení, ktoré boli naviazané na pandemickú situáciu v jednotlivých okresoch, dochádzalo k vzniku rozdielov medzi regiónmi.

„Za uvedených okolností nie je možné plnohodnotne naplniť ciele Testovania 5, čo znamená, že jeho realizácia by nepriniesla žiadaný efekt. Z tohto dôvodu sa Testovanie 5 v školskom roku 2022/2023 ruší,“ dodáva sa v rozhodnutí.

Testovanie žiakov sa malo uskutočniť vo všetkých základných školách SR z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra. Naposledy sa Testovanie 5 zrušilo v roku 2021, dôvodom bola pandémia ochorenia COVID-19. Vlani sa testovanie uskutočnilo.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko