Na hlavný obsah

Moldavská premiérka oznámila demisiu vlády

Kabinet končí po 18 mesiacov, ktoré poznačila séria kríz.

Moldavská premiérka oznámila demisiu vlády
Moldavská premiérka Natalia Gavrilitová. Foto: TASR/AP

Moldavská prozápadná premiérka Natalia Gavrilitová v piatok (10. 2.) oznámila, že spolu s vládou podáva demisiu. Moldavský kabinet končí po 18 mesiacoch, ktoré poznačila séria kríz, predovšetkým po invázii Ruska na susednú Ukrajinu. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

„Nastal čas, aby som oznámila svoju rezignáciu,“ povedala Gavrilitová na tlačovej konferencii. Podľa jej slov nikto neočakával, že jej vláda zvolená v roku 2021 s prísľubom bojovať proti korupcii „bude musieť zvládať toľko kríz spôsobených ruskou agresiou na Ukrajine“.

Energetická kríza a rastúca inflácia

Moldavsko je bývalá sovietska republika s 2,5 miliónmi obyvateľov. Zažíva akútnu energetickú krízu a rastúcu infláciu. Od ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022 zaznamenalo Moldavsko aj prílev utečencov a výpadky elektriny po útokoch na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

V krajine vypukli protesty proti zvyšujúcim sa cenám, najmä zemného plynu dodávaného Moskvou, čo Kišiňov označil za súčasť Kremľom podporovanej snahy o destabilizáciu moldavskej vlády, píše Reuters.

Novú vládu nominuje prezidentka Maia Sanduová a následne ju musí schváliť parlament. Moldavské médiá sa podľa agentúry APA zhodujú, že zostavením kabinetu prezidentka poverí svojho poradcu pre bezpečnosť a exministra vnútra Dorina Receana.

Nominácia na nového premiéra

Moldavská proeurópsky orientovaná prezidentka Maia Sanduová nominovala v piatok za nového premiéra krajiny svojho poradcu pre bezpečnosť a exministra vnútra Dorina Receana. Informovala o tom agentúra AP.

Sanduová na tlačovej konferencii oznámila, že členovia vládnucej Strany akcie a solidarity (PAS) jej výber nového predsedu vlády odobrili.

„Viem, že potrebujeme jednotu a veľa práce, aby sme prekonali náročné obdobie, ktorému čelíme. Ťažkosti v roku 2022 pozastavili niektoré naše plány, ale nezastavili nás,“ povedala moldavská prezidentka. Dodala, že v roku 2023 sa chce zamerať na obnovu kľúčových oblastí, ako sú moldavské hospodárstvo a justícia.

Dorin Recean, 48-ročný vyštudovaný ekonóm, ktorý bol v rokoch 2012 až 2015 ministrom vnútra, má teraz 15 dní na to, aby zostavil novú vládu. Tú následne bude musieť hlasovaním odobriť parlament.

Recean povedal, že s vytváraním novej vlády začne „okamžite“, pričom jeho hlavným zámerom bude zaviesť „poriadok a disciplínu“ do moldavských inštitúcií, ako aj vdýchnuť nový život tamojšej ekonomike a zaistiť v krajine mier a stabilitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet